Tomislav Nikolić u četvrtak polaže zakletvu

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on May 28, 2012 5:42 pm

 

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće u četvrtak 31. maja zakletvu, čime će početi svoj petogodišnji mandat.

Nikolić je novinarima ispred zgrade Predsedništva, posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, rekao da će svečana inauguracija biti 11. juna.

On je kazao da će u četvrtak biti održane dve sednice parlamenta, prva na kojoj će biti verifikovani mandati poslanicima novog saziva i druga na kojoj će on položiti zakletvu.

Tomislav Nikolić je istakao važnost brzog formiranja nove vlade i dodao da pregovori o tome intenzivno traju od 6. maja i da tu nije bilo mogućnosti da se neka druga koalicija formira.

“Mislim da je stvar tehnike hoće li možda u četvrtak predsedavati novi predsednik Skupštine, što bi bio znak da su se dogovorili o parlamentarnoj većini”, rekao je Nikolić.

On je rekao da će, onog časa kad se pojavi neko ko iza sebe ima većinu u Skupštini, dodeliti mandat za sastav vlade.

“Ako to ne bude do ponedeljak, otpočeću razgovore sa predstavnicima političkih stranaka po redosledu, odnosno broju osvojenih mandata”, rekao je Nikolić.

On je kazao da je danas u zgradi Predsedništva razgovarao sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović i bivšim predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, a da su se odvojeno sastali Tadić, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Nikolić je rekao da će brzo formirati kabinet predsednika u kojem će ostati stručni ljudi, a da će sa Tadićem otići deo kabineta koji je on kao predsednik Republike imao pravo da dovede.

Novoizabrani predsednik je rekao da njegovo ponašanje može da utiče da se političke strasti posle izbora smire jer, kako je naveo, Srbiji treba malo mira, a mnogo rada.

“Prvi put ste prisustvovali jednoj primopredaji u kojoj se niko nije osećao ni previše nadmoćno ni gordo jer znamo koliko je teška situacija u Srbiji”, rekao je Nikolić povodom sastanka o primopredaji dužnosti sa Tadićem.

Nikolić je rekao da će biti otvoren za saradnju sa svim medijima, i sa onima, kako je rekao, kojima se svideo njegov izbor i sa onima kojima se nije svideo.

Upitan da li je dobio neki savet od Tadića, Nikolić je rekao da je bolje da se osloni na sebe.

“Ne daj Bože da mi da savet, izgubio bih sledeće izbore”, kazao je Nikolić.

(Beta)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
krunska pletenica
Kako da napravite krunsku pletenicu (video)

  Volite pletenice? Evo kako da napravite krunsku pletenicu i ovom frizurom upotpunite vaš romantičan izgled. 1. Napravite razdeljak na...

Close