Đilas ponovo gradonačelnik Beograda

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on June 13, 2012 6:58 pm

 

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ponovo izabran na tu funkciju.

On je u prioritete u radu gradske vlasti u naredne četiri godine uvrstio dalji razvoj infrastrukture, ulaganje u poljoprivredu, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Đilasov izbor za prvog čoveka grada podržala su 63 odbornika.

Današnjim izborom počinje da teče novi četvorogodišnji mandat Đilasu, budući da je na funkciju prvog čoveka glavnog grada prvi put izabran izabran 19. avgusta 2008. godine.

Za zamenika gradonačelnika je izabrana dosadašnja pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić, a za članove Gradskog veća Nataša Milovanović, Milena Bićanin, Darko Božić, Vladan Đukić, Zoran Kostić, Marija Leković, Nataša Milošević, Nikola Nikodijević, Željko Ožegović, Aco Petrović, Milan Popović, Slobodan Šolević.

Đilas je, predstavljajući program za naredne četiri godine, rekao da će prioriteti u radu gradske vlasti u naredne četiri godine biti dalji razvoj infrastrukture, ulaganje u poljoprivredu, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

On je poručio i da će Beograd u narednom mandatu krenuti u borbu za nova radna mesta i privlačenje investicija, kao i da je spreman da u tom cilju realizuje projekat Kancelarije za brze odgovore, za koji se zalagala SNS, ukoliko će to da donese nova radna mesta.

“Nismo se trkali za investicijama, jer za njih treba infrastruktura i jer Beograd ne može da uzme sve investicije koje dolaze u Srbiju. Beograd mora da uđe u borbu sa razvijenim delovima Srbije, kao što je Vojvodina i mi ulazimo u borbu za nove investitore i za nova radna mesta . Ne želim više da slušam da je Inđija najbolje mesto za biznis”, rekao je Đilas.

On je napomenuo da će najvažniji cilj gradske vlasti u narednom mandatu biti dalji razvoj infrastrukture, budući da će završetkom mosta Zemun – Borča i obilaznice Beograd dobiti prostor za dve velike privredne zone, što će doprineti pokretanju proizvodnje i većem zapošljavanju.

Đilas se nakon izbora na tu funkciju, zahvalio odbornicima na podršci i poručio da će se truditi da u narednom periodu budu realizovane sve konstruktivne i dobre ideje odbornika.

Dragan Đilas se u obraćanju odbornicima zahvalio na kulturnoj, normalnoj i argumentovanoj raspravi, a posebno protivkandidatu za mesto gradonačelnika Aleksandru Vučiću iz SNS.

Pošto su ga neki od odbornika kritikovali da je u prethodnom mandatu vrlo malo prisustvovao sednicama Skupštine grada, Đilas je obećao da će se, ukoliko atmosfera kao današnja bude nastavljena i u buduće, truditi da to bude drugačije.

Pošto je bilo primedbi da u gradu nisu ukinute firmarine, Đilas je rekao da to nije učinjeno, ali da jesu ukinute određene takse, a prihvatio je sugestiju odbornika DSS da bude formiran sekretarijat za poljoprivredu.

Neki od obornika su kritikovali i to što se u pojedinim porodilištima plaća za određene usluge, a u drugima za iste ne, a Đilas je rekao da to jeste besmisleno i obećao da će autoritetom gradonačelnika pokušati da ispravi takve stvari.

Đilasu je izborom za gradonačelnika prestao mandat odbornika, što je slučaj i sa zameniko gradonačelnika Tatjanom Pašić i novim članovima Gradskog veća.

Ostavke na odborničku funkciju dali su Aleksandar Bijelić, Živorad Anđelković, Dejan Vasović, Ljiljana Jovčić, Danilo Bašić, Dejan Mali i Vladimir Lalić, svi sa liste “Izbor za bolji Beograd”, a u toku je sednica Administrativno-mandatne komisije, koja će mandate dodeliti novim odbornicima.

Odbornici liste “Pokrenimo Beograd” i Demokratske stranke Srbije nisu podržali izbor Đilasa za novog gradonačelnika Beograda, dok su podršku dali odbornici SPS-JS i PUPS.

Skupština grada Beograda, koja je juče konstituisana, ima rok od mesec dana od konstituisanja da izabere izvršne organe, odnosno gradonačelnika i Gradsko veće, a u roku od tri meseca od konstituisanja da usvoji Statut grada.

Novi saziv gradskog parlamenta čini 50 odbornika liste “Izbor za bolji Beograd”, 37 “Pokrenimo Srbiju”, 13 odbornika koalicije SPS-PUPS-JS i 10 odbornika DSS.

(Mondo/agencije)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
tata i beba
Stariji očevi, zdravija deca

  Potomci očeva i dedova koji su dobili decu kasnije u životu, mogli bi da uživaju genetsku korist od toga,...

Close