Stariji očevi, zdravija deca

Lifestyle, Zdravlje — By on June 12, 2012 7:08 pm

 

Potomci očeva i dedova koji su dobili decu kasnije u životu, mogli bi da uživaju genetsku korist od toga, uključujući bolje zdravlje i sposobnost da i sami kasnije u životu postanu očevi, kažu američki naučnici.

Studija obavljena na Univerzitetu Nortvestern pokazala je da je zdravo starenje podstaknuto neuobičajeno brzom evolucionom adaptacijom, koju karakterišu duži telomere (DNK na krajevima hromozoma).

U istraživanju je učestvovalo 1.779 mladih odraslih osoba na Filipinima. Ustanovljeno je da oni koje su potomci starijeg oca ne samo da same imaju duže telomere, već se ta osobina prenosi i na naredne generacije.

Američki istraživači ipak ne savetuju muškarce da kasno postaju očevi, budući da su neka druga istraživanja ukazala da bi time moglo da dođe do prenošenja više genetskih mutacija, koje mogu da dovedu do pobačaja ili drugih zdravstvenih problema.

Koautor studije Kristofer Kuzava ističe da su nužna dodatna istraživanja kojima bi se utvrdilo da li duži telomeri, nasleđeni od očeva i dedova, zaista smanjuju zdravstvene probleme koje donosi starost.

“Na bazi naših nalaza, predviđamo da je tako, ali je to pitanje na koje bi trebalo preciznije da odgovore buduće studije”, zaključuje Kuzava.

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dženifer Lopez
U prodaji ulaznice za koncert Dženifer Lopez

  Ulaznice za koncert latino dive Dženifer Lopez koji je 20. novembra u "Beogradskoj areni" danas su puštene u prodaju....

Close