Večeras je Noć muzeja

Kultura, Zabava — By on May 19, 2012 4:59 pm

 

Manifestacija “Noć muzeja” počinje u 18.00 sati, a više od 100 programa biće organizovano na 67 mesta u Beogradu.

Posetiocima beogradskih muzeja biće predstavljeni lični predmeti Nikole Tesle koje je naučnik koristio u poslednjoj deceniji života, izložba o Beogradu ’30.tih u Narodnoj biblioteci Srbije, a Muzej Srpskog lekarskog društva prikazaće načine lečenja u Srbiji kroz vekove.

U Galeriji Narodne banke Srbije autor izložbe o brodovima u boci pokazaće kako se jedrenjaci ubacuju u flaše različitih veličina, a u Manakovoj kući biće izloženi rodoslovi izrađeni tokom prethodnih deset vekova u Srbiji.

Arhiv Jugoslavije predstaviće izložbu fotografija koja prikazuje omladinske radne akcije u periodu njihove najveće popularnosti, a železnički muzej izložiće makete putnih, teretnih i superbrzih vozova.

Muzej vazduhoplovstva pokazaće makete minijaturnih helikoptera, aviona i jedrilica, a u Muzeju nauke i tehnike biće predstavljeni počeci elektrifikacije Srbije.

U Muzeju istorije Jugoslavije u 18.00 sati biće otvorena izložba najznačajnijih arhitektonskih projekata i velikih urbanističkih planova koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva.

Posetioci će moći da vide fotografije, video snimke i makete građevina Novog Beograda, Nove Gorice i Novog Zagreba, strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice, prikaz radova jugoslovenskih arhitekata u nesvrstanim zemljama. Na izložbi će biti predstavljen i rad japanskih, poljskih, švajcarskih i grčkih urbanista i arhitekata na obnovi Skoplja posle zemljotresa 1963. godine, kao i zanimljivi arhitektonski poduhvati u Beogradu, Dubrovniku i letovalištima na jadranskoj obali.

Bogat program organizovan je i na 50 lokacija u Novom Sadu, a Novosađani će pored ostalog moći da vide izložbu crteža nastalih tokom sednica Skupština, među kojima su i dela nekih od najpoznatijih domaćih političara.

U Nišu će biti organizovana retrospektivna izložba slika Veljka Miljkovića, dok će Istorijski arhiv u tom gradu predstaviti publici nastariji sačuvani list objavljen u Nišu “Niške novine”.

U više od 65 gradova Srbije pored izložbi u Noći muzeja biće organizovani i prateći muzički programi, video instalacije, predavanja, prezentacije, degustacije i drugi brojni sadržaji.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Srna Lango i Irfan Mensur
Srnu Lango napala komšinica

  Srna Lango ispričala je za dnevni list "Alo" da je doživela neverovatnu scenu od jedne svoje starije komšinice. "Najpre...

Close