Noć muzeja 17. maja

Aktuelno, Kultura, Zabava — By on April 10, 2014 11:52 am

 

Umetničko produkcijska grupa Noć muzeja će 17. maja, jedanaesti put po redu, otvoriti vrata 150 kulturnih ustanova u više od 60 gradova i mesta.

Beograd će ponuditi najraznovrsnije izlože na 70 lokacija u gradu, a od 18 do 02 časa, zajedno sa Beogradom će biti budni Novi Sad, Šabac, Niš, Vršac, Subotica, Leskovac, Kragujevac, Smederevo, Titel, Veliko Gradište, Ivanjica, Padina i Topola.

U Beogradu će 17. maja biti izloženo kontroverzno delo Ivana Meštrovića “Vidovdanski hram”, maratonci će trčati još jedan počasni krug u Kinoteci, a saznaćemo i kako su se potpisivali Hruščov i Kenedi, Tito, Pašić i patrijarh Pavle, kako je likvidiran državni neprijatelj u ime naroda, koga su slali na Goli otok, itd.

Noć muzeja ove godine ima partnera manifestacije – Tursku, pa će posetioci Kalemegdana moći da saznaju kako se slika na vodi, kako se od pribora za jelo prave osmanske tugre, ali i slušaju jednog od najznačajnijih savremenih turskih muzičara dok svira violionu.

Posetioci novosadske Noći muzeja će saznati kada su prvi dvotočkaši stigli u vojvođansku prestonicu, na koji način bespilotna letelica veličine školske torbe pravi slike iz vazduha, otkriju kako se praznovalo u socijalističkoj Jugoslaviji, ali i vide ko je sve svirao na Vudstoku. Najmlađi posetioci moći će da se upoznaju sa džinovskim jelenom koji je nekada hodao našom planetom, a onda postanu i mali glumci u radio drami.

U Somboru će premijerno biti predstavljena izložba posvećena svetskoj erotskoj fotografiji, biće  predstavljen i presek slika celokupnog stvaralaštva Milana Konjevića, Ćuprija će balom pod maskama pokrenuti inicijativu za povratak pozorišta u ovaj grad, Ivanjica  će inicirati nastanak prvog muzeja, dok će Loznica predstaviti spomen kuću Vuka Karadžića u Tršiću.

Sponzor 11. noći muzeja je Viasat History kanal,  pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a prijatelj manifestacije je kompanija Telekom Srbija.

(Mondo)

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Slani mafini od krompira
Slani mafini od krompira

  Potrebno: 100 gr brašna 4 jaja 2 kašike griza 30 gr margarina 250 gr krompira ulje so biber kačkavalj,...

Close