Patrijarh u četiri crkve na Badnji dan

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on January 6, 2011 9:09 am

Paljenje Badnjaka za BozicSPC i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića – rođenje Isusa Hrista. Patrijarh će posetiti više crkava u Beogradu a slaviće se i na Kosovu.

Patrijarh srpski Irinej danas će ložiti badnjak ispred novosagrađenog Hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu i Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će u ponoć predvoditi prvu Božićnu liturgiju.

Na Badnji dan prvosveštenik SPC će služiti jutarnju liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, dok će večernje bogosluženje služiti u novosagrađenom Hramu Svetog Simeona Mirotočivog u Bloku 26.

Kako je najavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh će, takođe, prisustvovati večernjem bogosluženju u maloj Crkvi Svetog Save na Vračaru.

U ponoć, prvu prazničnu liturgiju kojom se objavljuje čas Rođenja Hristovog i početak božićnog slavlja, patrijarh će služiti u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Na Badnji dan, vikarni episkop hvostanski Atanasije služiće liturgiju u Markovoj crkvi, dok će na sam dan Božića, 7. januara, jutarnju liturgiju služiti u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće na badnje veče u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, čime će početi božićno slavlje. Posle ove službe, koja će početi u 16.00 časova, vladika Teodosije naložiće badnjak ispred hrama gde se očekuje veliki broj vernika.

Drugog dana Božića, na praznik Sabora Presvete Bogorodice, patrijarh će služiti liturgiju u niškoj Sabornoj crkvi, dok će vikarni episkop Atanasije služiti liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Na praznik svetog arhiđakona Stefana, trećeg dana Božića, patrijarh Irinej će jutarnju liturgiju služiti u Eparhiji niškoj, dok će vikarni episkop služiti u manastiru u Slancima, koji tog dana proslavlja svoju krsnu slavu.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara po novom kalendaru (25. decembra po starom) proslavlja Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koje kao svoj bogoslužbeni poštuju Julijanski kalendar.

U crkvama širom Srbije služiće se povečerja i paliće se badnjaci.

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Šaran sa suvim šljivama

Potrebno: 1,5 kg šarana 200 gr suvih šljiva 100 gr pirinča 2 glavice crnog luka 0,5 dl ulja 1 dl...

Close