Srbija ima novog patrijarha

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on January 22, 2010 6:25 pm

Novoizabrani sprski patrijarh, episkop niški IrinejDanas je za novog srpskog patrijarha izabran njegovo preosveštenstvo episkop niški Irinej.

Oko 14 časova i 20 minuta oglasila su se zvona na Sabornoj crkvi, što je označilo da je izabran 45. patrijarh. Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

Biografija novog patrijarha

Episkop niški, Njegovo Preosveštenstvo g. Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Ubrzo po odsluženju vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora, u oktobru 1959. godine u manastiru Rakovica, prima monaški čin od Njegove svetosti patrijarha Germana, dobivši monaško ime Irinej. Istoga meseca na dan Sv. Petke 27. oktobra 1959. u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha.

Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu, da bi 1969. godine bio postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu, odakle se vraća u Prizren gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti izabran je 1974. godine za vikarnog episkopa patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, i do danas je vršio tu dužnost.

Tags: , , , ,

Bez Komentara

    Ostavite komentar


    Read previous post:
    Krompir čorba

    Potrebno: 1/2 kg krompira glavica crnog luka 1 paradajz 1 jaje 2 sveže paprike ljuta papričica (po želji) peršunov list...

    Close