Danas vernici slave Badnji dan

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on January 6, 2013 9:12 am

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Danas je ujedno i priprema za sutrašnju proslavu Božića – dana rođenja Isusa Hrista.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu arhijerejsku Liturgiju u ponoć u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

Sutradan u 9 časova, na Božić, liturgiju će služiti i Njegovo preosveštenstvo episkop hvostanski Atanasije u Sabornoj crkvi. U isto vreme, u crkvi svetog Marka, liturgiju će služiti i Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski Andrej.

Službama bdenija, inače, kao i paljenjem badnjaka se u pravoslavnim crkvama najavljuje rođenje Isusa Hrista. Dolazak Spasitelja na svet hrišćani slave kao početak novog vremena i to im je najradosniji praznik.

Vernici se za proslavu Božića pripremaju na Badnji dan, koji je ujedno i poslednji dan Božićnog posta. Tada bi, prema običajima, cela porodica trebalo da bude na okupu.

Danas će vernici po kućama posuti slamu, kako bi dočarali atmosferu pećine u Vitlejemu u kojoj se, po crkvenom predanju, rodio Isus Hrist.

U svoje domove, danas će unositi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Ime badnjak je povezano sa rečju “bdeti”, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Hrista.

Badnjak je obično mlado cerovo ili hrastovo drvo i simbol je drveta koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Spasitelj.

I dok se u gradovima na Badnji dan po badnjak odlazi na pijacu ili kod uličnih prodavaca, u selima širom Srbije njegovo sečenje je poseban ritual.

Mada, običaji su po Srbiji različiti od sela do sela. Ipak, sve molitve su jedinstvene u želji da naredna godina bude bolja od prethodne.

U crkvama širom Srbije služiće se povečerja i paliće se badnjaci.

(Blic)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pundja sa kikicama
Frizure – Punđa sa kikicama za pet minuta (video)

  Klasičnu razbarušenu punđu možete da učinite još lepšom s nekoliko tankih pletenica i tako dobijete frizuru za sve prilike...

Close