Konuzinu orden Svetog Save prvog stepena

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on February 6, 2012 2:45 pm

 

Patrijarh Irinej uručio je danas orden Svetog Save prvog stepena, najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC), ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu, u znak zahvalnosti za zalaganje za srpski narod.

Patrijarh je istakao da orden predaje imajući u vidu sve ono što je ruski ambasador učinio u zaštiti srpskog naroda, naročito na Kosovu i Metohiji, kako izjavama “koje su doprle i šire u svet”, tako i humanitarnom aktivnošću “tamo gde je ona najpotrebnija”.

“Čast mi je da u ime Crkve danas izrazim ono što SPC vekovima gaji prema bratskom ruskom narodu, pijemontu slovenstva”, kazao je patrijarh, ističući da ruski ambasador sledi primer Ivana Jastrebova, ruskog konzula u Prizrenu 1870-ih i 1880-ih godina, koji je učinio “ne veliko, već preveliko delo u korist i zaštitu srpskog naroda”.

“Odlikovanje vidim kao potvrdu našeg zajedničkog razumevanja visokog nivoa svestranih odnosa Rusije i Srbije, dveju sestrinskih pravoslavnih crkava, bratskih naroda naših zemalja”, kazao je Konzin, zahvalivši SPC na visokoj oceni njegovog rada.

On je istakao da su Rusija i Srbija dostigle najviši nivo saradnje u najrazličitijim sferama odnosa i da “partnerski nivo političkog dijaloga pruža mogućnost da samouvereno gledamo u budućnost”.

“I u jednoj i u drugoj zemlji ova godina je godina izbora. Ali, imamo međusobno razumevanje da će bilateralni odnosi nastaviti da kontinuirano jačaju”, rekao je Konzin, ističući da je Rusija “zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu, nezavisnu Srbiju koja će uživati veliki ugled u svetu”.

“Naši planovi su planovi za decenije i milijarde. U oblasti kulture, obrazovanja, nauke, tehnike, kao i u drugim sferama naši odnosi uspešno se razvijaju”, rekao je ruski ambasador, ističući, međutim, da postoje i izvesni problemi, među kojima je naveo zabrinutost zbog informacija o ukidanju časova ruskog jezika u školama u Srbiji.

Dodeli ordena Svetog Save u Srpskoj Patrijaršiji prisustvovali su ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, potpredsednik vlade Jovan Krkobabić, ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović i brojni crkveni velikodostojnici.

 

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ana Nikolić
Ana Nikolić uživala u Maleziji

  Pevačica Ana Nikolić vratila se sa putovanja po Maleziji duhovno preporođena! Ona kaže da je sa svojim verenikom Draganom...

Close