Novo Nordisk povlači insulin iz Grčke

Najsvežije vesti, Vesti — By on May 29, 2010 3:43 pm

Insulin, dijabetesDanska kompanija koja proizvodi insulin, Novo Nordisk, povlači jedan od svojih proizvoda iz Grčke, kao odgovor na veliko kresanje izdvajanja za lekove, koje je počela da sprovodi grčka vlada.

Ova kompanija kaže da je zbog snižene cene po kojoj prodaje insulin – a koji dijabetičari sebi ubrizgavaju uz pomoć sprave koja podseća na penkalo – sada na gubitku.

Grci oboleli od šećerne bolesti osudili su odluku vodećeg svetskog proizvođača insulina kao “brutalnu kapitalističku ucenu”.

Novo Nordisk, koja navodi da joj Grčka duguje 36 miliona dolara, kaže da namerava da grčkim korisnicima besplatno ponudi neki drugi insulinski proizvod.

U okviru oštrih mera štednje, grčka vlada će izdvajati 25 odsto manje za lekove. Danska kompanija kaže da je brine ova mera grčke vlade, jer će imati efekat domina u farmacetskoj industriji zato što druge zemlje koriste Grčku kao indikator kolike su cene lekova na tržištu.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Knjiga ” Devojka iz ruske četvrti”

Izvanredna priča o ljubavi, gubitku i odanosti, smeštena u očaravajuće neizvesnom istorijskom trenutku. Đunčou, Kina, 1928. godina. Prognana iz otadžbine...

Close