Krajnja levica u Grčkoj pokušava da obrazuje vladu

Aktuelno, Vesti — By on May 8, 2012 4:03 pm

 

Aleksis Cipras, vođa Sirize, grčke krajnje levičarske stranke, dobiće danas zvanično mandat da sastavi novu vladu nakon što Antonisu Samarasu, lideru Nove demokratije koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u nedelju (18,9 odsto), to nije pošlo za rukom.

Sarmaras je vodio seriju razgovora sa liderima tri vodeće partije. On se prvo sastato sa Ciprasom, čija je partija druga na izborima sa 16,78 odsto glasova, zatim sa liderom socijalističkog PASOK-a Evangelosom Venizelosom (13,18 odsto) i sa Fotisom Kuvelisom, vođom male proevropske partije Demokratska levica (6,1 odsto).

Samaras je juče priznao da nije uspeo da sastavi koalicioni kabinet, naglasivši da je njegova stranka “učinila sve što je bilo u njenoj moći” kako bi obrazovala vladu.

- Pokušao sam da nađem rešenje za vladu nacionalnog spasa, sa dva cilja: da zemlja ostane u evozoni i da putem pregovora promenimo uslove za dobijanje pomoći. Te predloge smo preneli svim partijama koje su mogle da učestvuju u realizaciji tog cilja, ali su one ili direktno to odbile, ili su postavljale uslove za učešće drugih koji te ciljeve ne prihvataju – objasnio je Samaras.

Sada će 38-godišnji Cipras, vođa grupe Siriza, dobiti mandat od predsednika Grčke Karolosa Papuljasa da počne pregovore o koaliciji. Cipras je inače odbio saradnju sa Samarasom, ističući da ne može biti vlade nacionalnog spasa sa desnicom koja je potpisala mere štednje.

On je već obećao da će sastaviti levičarski kabinet koji će odbaciti te “varvarske mere”.

- Iscrpićemo sve mogućnosti radi postizanja dogovora, pre svega sa snagama levice – poručio je mladi lider Sirize.

Međutim, kako javljaju izveštači iz Atine, ni njemu neće biti lako da prikupi potrebnu većinu. Ako Cipras ne bude uspešan, mandat će biti poveren Evangelosu Venizelosu, bivšem ministru finansija. Venizelos je rekao da Siriza i manja levičarska stranka Fotisa Kuvelisa treba da učestvuju u svakoj novoj koaliciji.

- Neophodno je da vlada nacionalnog jedinstva uključi sve snage koje imaju proevrospke stavove. Minimalni stepen saglasnosti mora da podrazumeva da Grčka ostave u evrozoni – poručio je Venizelos, čiji je PASOK ostvario dosad najgori rezultat (13,2 odsto).

Ukoliko se ni posle toga ne okupi vladajuća većina, biće sazvani vanredni izbori, a održaće se najverovatnije tokom leta.

(Blic)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
DKNY Be Delicious Hearts The World
Ženski parfemi – DKNY: Be Delicious Hearts The World

  Donna Karan lansira limitiranu mirisnu kolekciju DKNY Be Delicious Hearts The World koja se sastoji od četiri parfema inspirisana...

Close