Nemiri na ulicama Atine: Grčki parlament usvojio mere štednje

Aktuelno, Vesti — By on February 13, 2012 12:33 pm

 

Grčki parlament usvojio je sinoć paket mera štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći za sprečavanje bankrota zemlje i ostanak u evrozoni, javlja Rojters.

Pre glasanja, na ulicama Atine izbili su nasilje i protesti tokom kojih je povređeno 54 ljudi, a zapaljeno desetak zgrada, prenose agencije.

Usvojenim paketom mera štednje, koje su uslov za dobijanje novog kredita od 130 milijardi evra, predviđeno je da se kroz smanjenje plata, penzija i broja radnih mesta ove godine uštedi 3,3 milijarde evra, a do 2015. – 14 milijardi evra.

Ukupan javni dug Grčke dostigao je 350 milijardi evra ili oko 160 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a MMF želi da nivo duga do 2020. bude maksimalno 120 odsto BDP da bi isplata finansijske pomoći mogla da se nastavi.

Nemiri, koji su izbili tokom masovnih protesta organizovanih zbog novih mera štednje, proširili su se juče iz Atine i na druge gradove, uključujući Solun, a policija je privela 37 izgrednika.

Nemiri u Atini

Nemiri u Atini

Sukobi su izbili juče kasno popodne kada su desetine hiljada ljudi, odazivajući se pozivu sindikata, došle na centralni atinski trg Sintagma ispred zgrade parlamenta.

Grupa od oko 100 anarhista bacala je flaše, kamenice i “molotovljeve koktele” na policiju, koja je reagovala ispaljivanjem
suzavca i šok bombi.

U sukobima je povređen i jedan policajac, a od suzavca povrede su zadobili i čuveni kompozitor Mikis Teodorakis (86) i levičarski političar Manolis Glezos (89), koji aktivno učestvuju u kampanji protiv prihvatanja novog kredita od EU i MMF-a.

Dve glavne stranke koalicione grčke vlade oduzele su večeras mandate 43 svoja poslanika, jer nisu glasali za paket mera štednje, koji je usvojen u parlamentu kako bi se obezbedila nova tranša međunarodne pomoći i sprečio bankrot zemlje.

Socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 svog poslanika, čime je njihova većina u parlamentu, od ukupno 300 članova, sa 236 smanjena na 193 poslanika, javio je AP.

Grčki poslanici izglasali su nešto ranije večeras sa 199 glasova “za” i 74 glasa “protiv” paket mera štednje koji će obezbediti novi kredit u iznosu od 130 milijardi evra.

Tokom glasanja došlo je do neslaganja u redovima vladajuće koalicije, pa je 37 njenih poslanika glasalo ili protiv ili su bili uzdržani, a još šest ih je glasalo protiv nekih delova predloženih mera.

Kada je glasanje završeno, koaliciona vlada je objavila da su iz parlamenta isključena 43 poslanika.

Treći koalicioni partner, desničarska partija LAOS, povukla se iz vlade u petak nakon što se njen lider javno usprotivio paketu mera štednje.

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dženifer Lopez parfem
Gola J.Lo promoviše parfem

  Pevačica Dženifer Lopez je nedavno lansirala novi parfem pod nazivom "Glowing", a na fotografijama na kojima ga promoviše je...

Close