Grčka sve bliže novim izborima

Aktuelno, Vesti — By on May 12, 2012 2:18 pm

 

Lider PASOK-a Evangelos Venizelos vratio je mandat grčkom predsedniku Karolosu Papuljasu jer ni on nije uspeo da formira vladu posle parlamentarnih izbora.

Lider Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) i nekadašnji ministar finansija Evangelos Venizelos nije uspeo, ni posle tri runde pregovora, da formira vladu posle parlamentarnih izbora 6. maja.

Poslednja šansa je formiranje vlade nacionalnog jedinstva, o čemu bi trebalo da se dogovori predsednik države na sastanku s liderima svih partija, a u suprotnom Grčku očekuju novi parlamentarni izbori koji će biti održani verovatno narednog meseca, navode agencije.

Pre Venizelosa, čija je stranka bila treća po broju osvojenih glasova na parlamentarnim izborima vladu je pokušao da formira lider prvoplasirane Nove demokratije Antonis Samaras, kao i vođa drugoplasirane radikalne levičarske koalicije SIRIZA Aleksis Cipras.

Cipras je juče izjavio da odbija učešće u koalicionoj vladi koja ne bi odustala od strogog programa štednje.

I lider male Demokratske levičarske partije, koja sa 19 poslanika može da ima odlučujuću ulogu u pregovorima o formiranju grčke vlade, Fotis Kuvelis objavio je da neće ući u koaliciju sa konzervativcima i socijalistima bez levičarske koalicije SIRIZA, čiji lider odbija da bude deo vlade koja neće da odbaci mere štednje koje zahtevaju EU i MMF.

Lideri Nove demokratije i PASOK-a upozorili su da bi Grčka ispala iz evrozone kada bi bili ispunjeni Ciprasovi zahtevi, a sve stranke kažu da ne žele da se odreknu zajedničke valute.

Venizelos je treći stranački lider koji je pokušao da formira koaliciju posle nedeljnih parlamentarnih izbora na kojima niko nije osvojio dovoljno glasova da samostalno formira kabinet.

Pasok i Nova demokratija su bili i u prošloj vladi, ali su na ovim izborima dobili znatno manje glasova zato što su birači bili gnevni zbog oštrih mera štednje i više su se opredeljivali za stranke koje su obećavale da neće prihvatiti uslove međunarodnih kreditora.

U protekle četiri decenije PASOK je, uglavnom, bio dominantan u grčkoj politici, ali je njegova popularnost drastično pala u nedelju, pa se našao na trećem mestu po broju osvojenih glasova i dobio je samo 41 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Samarasova Nova demokratija je osvojila najveći broj glasova i 108 poslaničkih mesta, ali nije uspela da formira vladu.

Levičarska koalicija SIRIZA je na drugom mestu po broju glasova.

PASOK i Nova demokratija zajedno imaju 149 poslaničkih mesta i nedostaju im dva za većinu.

 

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Blanco kupaci kostimi 7
“Blanco” kupaći kostimi

  Želite da na plaži izgledate seksi i zavodljivo? Moguće je! Irina Shayk vam ponosno predstavlja kupaće kostime španske modne...

Close