Volos-grad između Evrope i Azije

Lifestyle, Putovanja — By on November 26, 2009 7:56 pm

Volos2Volos je glavni grad oblasti Magnesia. Nalazi se u samom srcu Grčke, udaljen od Atine 326, a od Soluna 215 kilometara. Smešten je u podnožju planine Pelion, koja je prema mitologiji bila letnja rezidencija bogova s Olimpa. Ovaj grad je jedini veći izlaz na more najvažnije grčke poljoprivredne regije, pokrajine Tesalije, a takođe je i glavna izvozna luka, odakle kreću brodovi za grčka ostrva koja pripadaju arhipelagu Sporades, Siriju i srednjoistočne zemlje. Dakle, služi kao pomorski most između Evrope i Azije. Takođe, treba napomenuti da je Volos bio jedan od gradova u kojima su se održavala takmičenja na Olimpijskim igrama 2004. godine, što mu je pomoglo da se svetu predstavi u najboljem svetlu. Baš zbog toga će biti i domaćin Mediteranskih igara 2013. godine.

Najvažnije gradske atrakcije su Arheološki muzej, koji posetiocu nudi mogućnost razgledanja istorijskih ostataka koji sežu čak u bronzano doba, kao i gradska galerija, koja je smeštena u Gradskoj većnici i sadrži slike, skulpture i ostale umetničke radove savremenih grčkih autora. Jedna od zanimljivijih atrakcija je i stari voz Peliona, mali voz koji je povezivao Volos s Miliesom i koji je vraćen u saobraćaj na manjem delu trase kojom je ranije saobraćao. Ali, ne postoji stalna linija, već vozi prema potrebi. U okolini je moguće naći ostatke iz praistorije, ali sam Volos je relativno mlad grad koji je naglo počeo da se razvija u 19. veku. Iako je u početku imao veoma malo stanovnika, vremenom je rastao, pa je postao veoma važan pomorski i ekonomski centar, pošto se nalazi na raskršću između velikih centara – Atine i Soluna.
Volos1
Razvoj grada je povezan s razvojem turizma, jer se Volos nalazi na savršenoj lokaciji u podnožju planine Pelion, ali na obali mora, pa je baš zbog toga jedno od najlepših šetališta grada koje vrvi životom, a pogodno je za duge šetnje upravo gradska riva. Naime, u blizini su smešteni brojni kafići i restorani. Oni mame prolaznike mirisima koji zaista nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim. Arhitektonski gledano, Volos je grad suprotnosti. S jedne strane, u centru grada postoje zelene oaze, koje se uopšte ne uklapaju u prizor starih industrijskih pogona. S druge strane, velik je broj prelepih neoklasičnih zgrada. Kopnenim putem je veoma jednostavno doći do Volosa. Naime, svi važniji putevi koji povezuju severnu i južnu Grčku prolaze kroz ovaj grad. U blizini se nalazi i aerodrom koji ovaj deo Grčke povezuje s ostatkom sveta, a dobro je povezan i železničkim saobraćajem. S Atinom postoji železnička veza koja saobraća jednom dnevno, dok voz ka Solunu saobraća dva puta dnevno.

Volos3Područje oko Volosa bogato je arheološkim nalazištima koja će ljubiteljima istorije biti veoma zanimljiva, dok je tokom leta moguće uživati u prelepim obližnjim plažama na kojima su se smestile i živopisne taverne s lokalnim specijalitetima. Dakle, kada se uzmu u obzir istorija Grčke i istorijski ostaci nekih delova Grčke, Volos je u tom pogledu siromašan. Ipak, u njemu postoji velik broj muzeja i obližnjih lokaliteta koji možda nisu toliko popularni i poznati, ali to ne umanjuje njihovu vrednost. Ako se još uvek pitate zašto treba posetiti ovu regiju, valja napomenuti da su planina i more stvorili poseban ambijent, pa se slobodno može reći da ovaj slikoviti grad, jedan od najlepših u Grčkoj, posetiocu nudi podjednako zanimljivosti i leti i zimi.

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Punjene lignje

Potrebno: 1 kg očišćenih lignji 500 gr crnog luka 300 gr seckanog paradajza 150 gr pirinča 2 dl maslinovog ulja...

Close