Kostarika

Lifestyle, Putovanja — By on November 21, 2009 5:02 pm

kostarika1Republika Kostarika je država u Srednjoj Americi. Njeno ime kada se prevede sa španskog znači-bogata obala.

Graniči se sa Nikaragvom na severu i Panamom na jugoistoku. Na zapadu je okružuje Tihi okean, a na istoku Karipsko more.

Glavni grad Kostarike je San Hoze.

Kostarika se najbolje može opisati kao rajski vrt prepun šarene poezije. Kristifor Kolumbo je bio prvi Evropljanin koji je 1502. godine kročio na tlo Kostarike – na “bogatu obalu”, kako ju je upravo on sam prozvao. Ali, nije bio potpuno u pravu; nije samo njena obala bogata – celu zemlju obeležava raskošna lepota.

Do aprila u Kostariki vlada idealna klima za opuštanje na obalama Tihog okeana. Jedinstven deo zemlje je obala koja pripada nacionalnom parku Manuel Antonio. Njegove dve uvale Espadila Sur (Espadilla Sur) i Manuel Antonio podeljene su samo stenama Punta Catedral i podjednako zadivljuju lepotom kao i Playa Espadilla. Ako krenete na sever zemlje, dočekuju vas lepotice, nanizane kao biseri na ogrlici, na primer, Tamarindo. Kostarika je više nego ijedna druga zemlja Srednje i Južne Amerike sigurna za putovanje. Stanovništvo, koje se španskim jezikom služi kao službenim, ukinulo je čak i vojsku.

kostarika3To važi i za glavni grad -San Hoze (San Jose) , u kojem se nalazi najlepša građevina u zemlji, renesansno pozorište Teatro Nacional. Kafa je u ovoj zemlji nacionalni napitak. Ako svratite do Esquina del Cafe, ovaj omiljeni napitak će na Vaš sto stići pravo s plantaže kafe, neprerađen i bez raznih dodataka. Pored kafe, u Kostariki se uzgajaju banane, kakaovac, šećerna trska, uljana palma. A ako želite da probate raznovrsnu kuhinju ove zemlje bogatu ribom i plodovima mora, najbolje bi bilo da se za restorane raspitate među lokalnim stanovništvom. Stanovnici Kostarike su 87 odsto Kreoli. Oni se uglavnom bave stočarstvom, preradom svile, ribarstvom, šumarstvom i, naravno, turizmom. U zemlji ima i nalazišta zlata, srebra i hematita.

kostarika2Ako se bojite da gledate aktivni vulkan, predlažemo da posetite ugašeni vulkan Irazu, čija će vas moćna prirodna lepota oduševiti. Na dnu ugašenog vulkana nalazi se zeleno jezero. Ako spadate među one hrabre, obavezno se odvažite na odlazak do aktivnog vulkana Arenal na istoimenom jezeru.

Podjednako je spektakularna vožnja tropskom žičarom kroz, poput gustih korova, isprepletene krošnje tropske šume Rara Avis.

Dolaskom na Kostariku, sigurni smo, nećete pogrešiti.

Tags: , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Novi lek protiv depresije

Zahvaljujući novoj generaciji antidepresiva na tržištu, efikasnost lečenja od depresivnih i anksioznih poremećaja danas je vrlo visoka. Izlečenje je izvesno...

Close