Grickanje između obroka nije strašno

Lifestyle, Zdravlje — By on January 18, 2012 2:12 pm

Studija sprovedena u Norveškoj sugeriše da grickanje između obroka ne utiče na povećanje telesne mase, sem u slučaju da višak unetih kalorija ne potrošimo.

Portal “Gastro” navodi da takođe nije dokazana povezanost grickanja i jedenja obilnijih obroka.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 58 žena starosti od 19 do 41 godine, a istraživače su zanimale navike grickanja u proteklih 28 dana, pri čemu je jasno trebalo razdvojiti pojam grickanja, međuobroka i obroka.

Najveći procenat žena, 40 odsto, prijavio je grickanje šest do 12 dana u ispitivanom vremenskom periodu od 28 dana.

Grickanje je u ovom istraživanju definisano kao neplanirano ili ponovljeno jedenje između obroka i međuobroka pri kome osobe mogu kontrolisati uzimanje hrane. U slučaju da to ne mogu da učine radilo bi se o poremećaju prejedanja – kompulsivnom jedenju.

Bez obzira na ove rezultate, treba upozoriti da neplanirano jedenje nije dobra ideja i može voditi višku kalorija, a ako ih unesemo više nego što potrošimo, postoji mogućnost debljanja, naročito u slučaju uzimanja grickalica bogatih kalorijama i siromašne nutrijentima.

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Wikipedija protestuje

Zatamnjena pozadina i poruka "Zamilslite svet bez slobodnog znanja" danas dočekuje korisnike koji pokušavaju da pristupe Wikipediji na engleskom. Wikipedia...

Close