Wikipedija protestuje

Lifestyle — By on January 18, 2012 1:32 pm

Zatamnjena pozadina i poruka “Zamilslite svet bez slobodnog znanja” danas dočekuje korisnike koji pokušavaju da pristupe Wikipediji na engleskom.

Wikipedia je započela jednodnevnu blokadu pristupa svojim stranicama na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloga zakona protiv piraterije koji se razmatra u američkom Kongresu.

Sporni predlozi zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i Protect IP Act (PIPA) predviđaju filtriranje sadržaja sajtova za koje se sumnja da podstiču pirateriju.

Podršku protestu pružio je i Google, linkom “Tell Congress: Please don’t censor the web!” na naslovnoj strani, a neslaganje sa predlogom zakona izrazio je i Microsoft.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi sajtovima kao što su Google ili Yahoo da izbrišu linkove ka stranim Internet sajtovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posećuju.

Protivnici ovog predloga zakona smatraju da bi to dovelo do cenzure i da bi takav zakon u praksi bio nesprovodiv, jer bi moralo da se pazi na hiljade informacija koje se nalaze na linkovima za strane sajtove, i da se za svaku pojedinačno proverava da li je piratska.

Ističe se da bi i samim usvajanjem zakona došlo do cenzure, jer bi Ministarstvo pravde moglo da uređuje sajber prostor.

Zakonom je predviđena i zabrana onlajn skidanja filmova, serija i muzike preko stranih sajtova, što je sada moguće u Americi.

Prema tome, ako bi na primer kompanija Worner Bros otkrila da neki strani sajt ima nelegalnu kopiju nekog novog filma, od suda bi tražila da se od sajtova za pretraživanje, kao što je Google, zahteva uklanjanje linka ka tom sajtu, i obustavu plaćanja reklama za taj sajt.

Problem je u tome što se pojam “sajtovi za pretraživanje” koristi vrlo široko i jer kompanije čini odgovornim za praćanje svih materijala na stranicama sa kojima su povezane, što je veoma teško i skupo.

One navode da podržavaju sadašnji važeći zakon, kojim se od Internet kompanija može zatražiti da ukloni sporan materijal sa svog sajta, ali se ne traži praćenje svih linkovanih sajtova.

Google, koji ima vlasništvo nad sajtom YouTube i mnogim drugim sajtovima, prošle godine je dobio zahtev za uklanjanje čak pet miliona sadržaja zbog piraterije i svaki put kad je ustanovio da je zahtev legitiman, u roku od šest sati je taj sadržaj bio uklonjen.

Nakon niza primedbi kompanija iz Silicijumske doline, predlagači zakona iz Republikanske partije su odlučili da povuku deo zakona koji se odnosi na brisanje linkova, i odložili izjašnjavanje u Kongresu do 24. januara.

Zakon, s druge strane, čvrsto podržavaju Holivud, filmski studiji i izdavači knjiga, koji tvrde da strani sajtovi bez dozvole objavljuju autorska dela.

 

(Tanjug)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Slatke kocke od kestena i lešnika

Potrebno: 400 gr kesten pirea 70 gr maslaca 100 gr šećera u prahu kesica vanilin šećera 4 jajeta kesica praška...

Close