Danas je Dan Svetog Patrika

Hollywood i svet, Vesti, Zabava — By on March 17, 2010 3:49 pm

Dan Svetog PatrikaDan Svetog Patrika je irski nacionalni praznik koji se slavi 17. marta. Sveti Patrik bio je crkveni misionar i utemeljivač katoličanstva u Irskoj.

Na dan Svetog Patrika irske porodice tradicionalno ujutro odlaze u crkvu a popodne slave ovaj praznik uz pesmu, ples i irsko jelo od kupusa i slanine. Svakako je zanimljiva činjenica da se irska piva ,Ginis i Kilkenia, na dan Svetog Patrika toče u potocima u kultnim pabovima u četvrti Tample Bar u centru Dablina. Ljudi paradiraju gradom obučeni u zeleno.

Detelina sa tri lista i zelena boja predstavljaju glavne simbole proslave i mogu se videti na svakom koraku.

Pored Dablina, ovaj praznik se slavi i u drugim gradovima.

Parada na Dan Svetog Patrika

Parada na Dan Svetog Patrika

Interesantno je da je prva parada na Dan Svetog Patrika održana u Americi 1762. godine. Posebno je atraktivna proslava u Čikagu, gde se istoimena reka nekoliko dana pre proslave boji u zeleno, tako da ceo grad dobija obeležje zelene boje.

I ako je dan Svetog Patrika u početku bio običan hrišćanski praznik, vremenom je postao svetovna proslava irske kulture.

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Džordž Kluni misli da je Tadić lepši

Dobrivoje Tanasić, poznatiji kao Den Tana, nedavno je u svom restoranu ugostio glumca Džordža Klunija (George Clooney) i nije moga...

Close