Vlada Srbije predlaže dva nova državna praznika

Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on October 22, 2011 2:27 pm

Srpska zastavaVlada Srbije uputiće Skupštini predlog zakona kojim se ustanovljavaju dva nova državna praznika, dok bi se Dan državnosti Srbije – Sretenje, umesto jednog, praznovao dva dana.

Vlada predlaže da novi praznici budu Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, koji bi bio neradni dan, i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, 21. oktobar, predviđen da se “radno praznuje”.

Prema predloženom rešenju, puni nazivi novih praznika glase Dan primirja u Prvom svetskom ratu – spomen na sve nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – spomen na 21. oktobar 1941. godine i kravavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Ako parlament usvoji zakonski predlog, koji će biti upućen u proceduru po hitnom postupku, u Srbiji će se godišnje praznovati osam dana – 1. i 2. januara (Nova godina), 15. i 16. februara (Dan državnosti), 1. i 2. maja (Praznik rada), 9. maja (Dan pobede) i 11. novembra (novopredloženi Dan primirja u Prvom svetskom ratu).

Radno bi se praznovali Sveti Sava (27. januar), Vidovdan (28. jun) i novoustanovljeni Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Da kuća zamiriše

Jeste, imate puno posla i pretrpane ste obavezama, ali baš volite kad vam je kuća čista i uredna i dobro...

Close