Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on September 6, 2011 3:56 pm

Momcilo Perišić

Momcilo Perišić

Haški tribunal osudio je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina počinjenih u Zagrebu i BiH u periodu od 1993. do 1995. godine.

Istovremeno, dokazi, prema odluci sudskog veća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao razumno da predvidi da će Vojska Republike Srpske izvesti sistematsko istrebljenje u Srebrenici.

Veće je, takođe, utvrdilo, da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u maju 1995. godine.

Tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića, dok je Perišićev branilac Novak Lukić ukazao da tužilaštvo nije dokazalo van svake razumne sumnje da je komandno odgovoran zato što nije sprečio raketne napade na Zagreb u maju 1995. godine i jer nije kaznio počinioce, pošto, kako je rekao advokat, nije postojao nijedan element komandne odgovornosti Perišića, niti odnos njega kao nadređenog, i podređenih kojih su označeni kao izvršioci zločina.

Optužnica protiv Perišića obelodanjena je 7. marta 2005. godine, kada se on dobrovoljno predao i istog dana otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a dva dana kasnije, 9. marta, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Nakon izricanja presude u Srbiji i regionu usledile su brojne reakcije.

Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008. godine.

(Blic)

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Novi album Madone sledeće godine

Kraljica popa Madona objaviće 12. studijski album sledeće godine. Madona (53) je na premijeri svog filma "W.E" na Festivalu u...

Close