UN dijeta

Lifestyle, Zdravlje — By on January 17, 2010 6:33 pm
dijetaDijeta koja traje 90 dana (ili dijeta kod nas poznata pod imenom UN dijeta ili dijeta Ujedinjenih naroda) vrlo je popularna, prvenstveno zbog toga jer daje vrlo dobre rezultate.
Cilj ove dijete nije samo skidanje viška kilograma već i promena metabolizma, čime se isključuje mogućnost brzog vraćanja kilograma. Upravo iz tog razloga je izvorni naziv ove dijete UN DIET, što bi u prevodu značilo ne-dijeta, s obzirom da ova “dijeta” treba asocirati na pravilan način ishrane, a ne izgladnjivanje, na što se odmah pomisli.

Dijeta traje 90 dana i u tom periodu možete smršati 18-25 kg. Ako želite skinuti manje kilograma, samo ranije prekinite dijetu.

Dijeta se sastoji od četiri dana – proteinskog, skrobnog, ugljenohidratnog i voćnog dana, a ovog redosleda se morate strogo pridržavati.

Doručak: kroz svih 90 dana doručak je isti – voće u paru (2 jabuke, 2 narandže, 2 kruške, i sl.) ili 2 šake sitnog voća kao što su šljive, trešnje, borovnice i dr.

PRVI DAN – PROTEINSKI DAN:

Ručak: meso kuvano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog  ili crnog hleba i salata u neograničenoj količini. Meso možete zameniti sa istom količinom (tri) kuvanih ili pečenih jaja. Ovaj dan su dopušteni sir i mleko. Nakon ručka obavezno pojedite 2 dl supe (bistre supe, bez testenine).

Večera: isto kao i ručak, samo bez supe. Ono što ste ručali, morate i večerati, dakle ako ste jeli meso, isto ćete i večerati, a ako ste jeli jaja, za večeru uzmite isto jaja.

DRUGI DAN – SKROBNI DAN

Ručak: možete uzeti grašak, mahune, rižu, krompir i sl. obavezno kuvano uz dodatak svih začina radi ukusa (so, biber, vegeta, i sl.). Uz to možete uzeti jednu šnitu integralnog ili crnog hleba i salatu.

Večera: isto kao i ručak, ali u manjoj količini.

TREĆI DAN – UGLJENOHIDRATNI DAN

Ručak: ručajte bilo koji oblik testa uz dodatak začina (kečap, origano, povrće i sl.) U obzir dolazi testenina, slano pecivo, pizza vegetariana…

Večera: dva komada torte, ili 3-4 kolača ili 3 kugle sladoleda i obavezno jedno rebro čokolade za kuvanje.

ČETVRTI DAN – VOĆNI DAN:

Za ručak i večeru uzmite voće.

Tokom držanja dijete jednom mesečno trebate uvesti vodeni dan koji obavezno sledi iza voćnog dana, a nakon njega vam sledi opet proteinski dan.
Kafu i čaj (po mogućnosti bez šećera) možete piti u neograničenim količinama tokom svih dana dijete. Možete piti i sokove, ali vodite računa da je u njima što manje šećera.

Posle završene dijete možete nastaviti sa svojom uobičajenom (normalnom) dijetom, s tim da nastavite još sledećih 90 dana jesti za doručak voće. Ako u ta sledeća 3 meseca izgubite još 3 kilograma, znači da je došlo do promene u metabolizmu.
U slučaju potrebe možete ponoviti dijetu, ali tek nakon pauze od 3 meseca.

Važne napomene:

 • strogo se pridržavajte propisanog rasporeda
 • dozvoljeno je promeniti redosled obroka u jednom danu (ručak sa večerom, doručak sa večerom, ali to vam ne sme biti praksa)
 • jedite namirnice sa što manje šećera
 • namirnice kojima nije ograničena količina u dnevnom jelovniku mogu se jesti u neograničenoj količini
 • nikako ne smete preskakati obroke
 • ne smete jesti između obroka
 • umesto šećera koristite umetne zaslađivače
 • hranu možete začiniti svim željenim začinima
 • od masnoća koristite isključivo biljna ulja, po mogućnosti maslinovo ulje
 • u što većim količinama jedite sezonske salate, jedite sveže voće i povrće
 • jednom dnevno obavezno pripremite limunadu od jednog limuna koju možete zasladiti umetnim zaslađivačem ili medom
 • dnevno je potrebno popiti minimalno 2 litra tečnosti u obliku vode, kafe, čajeva, limunada, dijetalnih napitaka i sl.
 • nemojte gladovati jer ćete samo usporiti metabolizam, a nećete izgubiti suvišne kilograme
 • ne bi bilo loše da jednom dnevno uzmete jednu multivitaminsko- mineralnu tabletu

Srećno!

Tags: , , , , , ,

Bez Komentara

  Ostavite komentar


  Read previous post:
  Krem supa od šampinjona

  Potrebno: 2 kašike ulja 200 gr šampinjona (plus 50 gr) 1 manja glavica crnog luka 1 kašika soka od limuna...

  Close