3 sata dijeta

Lifestyle, Zdravlje — By on January 28, 2010 8:26 pm

dijetaDo sada smo vam u našoj rubrici Zdravlje govorili o “Dijeti 9 kilograma” i “UN dijeti“. Ovaj put reći ćemo nešto vezano za “ 3 sata dijetu“.

Definicija 3 sata dijete temelji se na koncepciji da se najbolje mršavljenje postiže prehranom malim količinama, ali često. U ovom slučaju hranu uzimamo svaka 3 sata. 3 sata dijetu kreirao je Jorge Cruise, poznati stručnjak za mršavljenje.
Režim 3 sata dijete temelji se na filozofiji da je vreme jela važnije od vrste hrane koja se uzima u tim jelima. Cruise tvrdi da se telesna stopa metabolizma može povećati ako se jede svaka 3 sata. Samim tim, što više povećamo stopu metabolizma, telo sagoreva više kalorija.

Tri osnovna pravila 3 sata dijete su:

1. Jedite doručak u roku jednog sata od kad ustanete.
2. Jedite svaka tri sata nakon toga.
3. Prestanite jesti tri sata pre odlaska u krevet.

3 sata dijeta zahteva tri obroka naizmenično sa dva zalogaja u pravilnim razmacima od tri sata. 3 sata dijeta nema neki određeni plan prehrane iako su neke namirnice preporučene. Tokom dijete preporučuje se pijenje osam čaša vode dnevno, kofein nije zabranjen ali za svaku šoljicu kafe morate popiti dodatne dve čaše vode. Alkohol nije zabranjen ali se preporučuje da se pije jako retko. Jedino što je u ovoj dijeti zabranjeno je brza hrana i hrana pržena u dubokoj masnoći. Jedan ključ uspeha 3 sata dijete je planiranje obroka.

Jako puno pomaže ako već znate šta će vam biti sledeći obrok. 3 sata dijeta nije dijeta niska ugljenohidratima, bogata proteinima i sa jako niskim mastima kao što su druge dijete. Naglasak ove dijete je na odabiru odgovarajuće hrane i na strogu kontrolu kada ćemo jesti. Iako autor ove dijete tvrdi da ljudi na ovoj dijeti mogu jesti šta hoće i koliko hoće u stvarnosti je drugačije, jer je ova dijeta ograničena na 1450 kalorija dnevno. Mnogi nutricionisti smatraju da je to dobar i stabilan unos kalorija za mršavljenje. Autor tvrdi da ukoliko se pridržavate pravila dijete možete izgubiti 1 kilogram nedeljno, a uz to možete ciljati područja na kojima želite izgubiti kilograme.

Dijeta je namenjena da traje 28 dana, ali ako ne budete zadovoljni sa željenom kilažom možete i dalje nastaviti sa dijetom. Vežbanje tokom dijete je jako poželjno jer ovo pomaže izgradnji mišićne mase i doprinosi bržem mršavljenju.

Glavna prednost 3 sata dijete je ta što nam pruža uravnotežene obroke, što uz to što pomaže mršavljenju, je i jako zdravo.

Veliko istraživanje koje se sprovelo 2007. godine pokazalo je da se osobe koje uzimaju pet do šest obroka dnevno mnogo bolje osećaju. Manje su razdražljivi i otporniji su na bolesti od osoba koje uzimaju dva do tri obroka dnevno.

3 sata dijeta se izrazito preporučuje,  jer ako nećete da smršate barem ćete se dobro osećati.

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Dior kolekcija visoke mode u Parizu

Nedelja visoke mode u Parizu našla se u žiži interesovanja, jer su velika imena svetskog džet seta, kao i poznati...

Close