Šafran za bolje raspoloženje

Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on April 19, 2010 6:47 pm

ŠafranVećini je šafran poznat kao cenjeni začin koji riži i mesnim jelima daje specifičan ukus.

Ali, prema najnovijim istraživanjima sa Teheranskog medicinskog fakulteta šafran nije samo ukusan začin već pomaže u ublažavanju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS-a) i depresije.

Nedavno je vodeći istraživač na tom fakultetu,  Shahin Akhondzadeh, dr. med. sproveo istraživanje u kojem je pedeset žena s PMS-om dobilo dve (15 mg) kapsule sa šafranom, a jednako toliko žena placebo kapsule dnevno za vreme menstrualnih ciklusa. Doktor je svakodnevno beležio njihove simptome, a na kraju je istraživanje pokazalo kako su se kod više od tri četvrtine žena koje su uzimale šafran simptomi PMS-a (kao što su promene raspoloženja i depresija) smanjili najmanje upola, dok se u placebo grupi to dogodilo samo sa 8 posto žena.

U stvari, šafran se već hiljadu godina koristi u tradicionalnoj Persijskoj medicini za podizanje raspoloženja i to obično kao dodatak čaju ili kuvan sa rižom. Isto tako dr. Akhondzadeh je već i pre istraživao uticaj šafrana na ljudsko telo i došao je do zaključka da šafran ima sličan efekat kao antidepresivi. On tvrdi kako šafran deluje na isti način, odnosno pomaže oslobađanje serotonina (hormona sreće) u mozgu.


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Gola srpska teniserka na putu za Hollywood

Bivša teniserka Vojislava Lukić na poziv glumca i producenta Dona Džonsona kreće u pohod na Holivud, piše Press. Ponuda iz...

Close