Putujemo u Sidnej

Lifestyle, Putovanja — By on April 13, 2010 5:16 pm

Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga ostrva u okeanima koji je okružuju.

Asutralija je zemlja poznata po kengurima i koalama, Aboridžinima i evropskim doseljenicima.

Ovog puta osvrnućemo se na australijski grad Sidnej.

Sidnej je glavni grad teritorije New South Wales. To je najveći grad po površini na južnoj hemisferi i najnaseljeniji grad u Australiji.

Korisno je znati da je Sidnej najbolje posetiti u novembru kada je tamo proleće, ili u maju kada je na južnoj hemisferi jesen.

Ovo je sigurno grad koji ima puno atrakcija i znamenitosti. Obavezno obiđite sledeće:

1. Opera HouseOpera House je simbol grada isto kao što je Velika piramida u Kairu ili Akropolj u Atini. Smeštena u sidnejskoj luci na Benelongu, ona je potpuno funkcionalni centar umetničkih performansi u konstantnoj upotrebi. Zgrada, koju je dizajnirao Joorn Utzon, završena je 1973. godine i koštala je preko 100 miliona dolara. Puno kontraverzi je pratilo njenu konstrukciju kao što je i ona da se danski arhitekta vratio kući pre nego što je video svoje delo dovršeno.

Opera House u Sidneju

Opera House u Sidneju

Opera House noću

Opera House noću

2. Harbour Bridge – Jedan od najpoznatijih zaštitnih znakova Sidneja je Harbur most koji je bio kompletiran 1932. godine nakon što je 16 puta menjao svoje oblike u toku konstrukcije. Most se proteže oko 500 m od severnog do južnog kraja, koji je dostupan jedino feribotom a pešacima su omogućene staze za šetnju, dve železničke linije i put od osam traka.

Harbour Bridge

Harbour Bridge

3. Plaže – Jedna od stvari koje čine Sidnej nezaobilaznim za posetu su prelepe plaže Pacifičkog okeana. Gde god da se u gradu nalazite niste više od pola sata udaljeni od neke plaže.

Počevši od najpopularnije Palm beach na severu, možete krenuti u obilazak duž obale: tu su Vale, Avalon, Bilgola, Njuport, Bungan, Mona Vale, Varivud, Narabin Kolaroj, Long Rif, Karl Karl, Fresvoter, Nort Stejn, Mejnli i Šeli i druge.

Bondi plaža

Bondi plaža

4. Luka Darling – Turističko područje Luka Darling, pored vode, koja je u blizini poslovne oblasti, može se preći železnicom i pruža mnoštvo zabavnog sadržaja, muzeje, karnevalske staze, restorane i prodavnice.

Tu se nalazi Imaks pozorište sa najvećim bioskopskim platnom u Australiji, fantastična kineska bašta, kao i ogromni Star Siti kazino kao i Sidnejski centar zabave. Apsolutno morate videti sidnejski akvarijum, jedan od najboljih akvarijuma na svetu, koji ima podvodne staze kroz koji prolaze dva ogromna tankera sa neverovatnom morskim životom.

Luka Darling

Luka Darling

Sidnejski akvarijum

Sidnejski akvarijum

5. Olimpijski park – Mesto na kome su se održale australijske milenijumske olimpijske igre 2000, izgrađeno je na mestu bivšeg depoa i postaje omiljena turistička atrakcija.

Olimpijski park

Olimpijski park

6. Botanička bašta Royal – Sidnejska zelena pluća je botanička bašta Royal, na 30 hektara površine, osnovana 1816. godine i sadrži više od 7500 vrsta biljaka i sadnica.

Botanička bašta Royal

Botanička bašta Royal

7. Katedrala St. Mary – Ova impresivna gotska katedrala je majka crkva australijskih katolika i glavno je obeležje u srcu Sidneja, smeštena na severoistočnoj strani Hajd parka. Katedrala je izgrađena 1868. ali su njena dva tornja dodata 2000. godine nakon što je čelična mreža spuštena iz helikoptera i izrađena u steni. Ona ima predivne oslikane prozore koje obavezno treba videti.

Katedrala St. Mary

Katedrala St. Mary

Nadamo se da smo slikom i rečima bar malo uspeli da vam dočaramo ovaj divan grad u Australiji. Poseta Sidneju sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Farma: Maca je novi gazda

Milica Nastić, šesta izbačena farmerka, imenovala je u oproštajnom pismu za novog gazdu Dragana Marinkovića Macu. Ovakav potez šokirao je...

Close