Posetite Beč

Lifestyle, Putovanja — By on October 16, 2010 4:04 pm
Katedrala Sv. Stefana u Beču

Katedrala Sv. Stefana u Beču

Prelep grad Beč je prestonica Austrije. Beč je počeo da se razvija kao keltsko naselje na obali Dunava i postao jedan od navažnijih rimskih baza centralne Evrope.

Njegova centralna pozicija na strateškoj reci je doprinosila gradu da postane ogomno i moćno carstvo, koje je doživelo svoj vrhunac u vreme burne i žestoke vladavine blistave Habsburške dinastije. Krajem 19. veka zlatne godine vladavine opadaju.

Okupacija nacista u Drugom svetskom ratu je ostavila ožiljke, ali Beč je preživeo sve to i opstao kao prestonica sa mešavinom italijanskog romantizma među nemačkim linijama.

Kulturno gradsko nasleđe je uglavnom muzičko, sjajni kompozitori klasike kao što su Štraus, Brams, Betoven, Šubert, Hajdn i Mocart svi su živeli i stvarali ovde.

Grad je sinonim za kremaste kolače, Mocart kugle, odlične kafice, anđeosko pevanje Hora Bečkih dečaka i ponosno propinjanje Lipicaner pastuva u svetski poznatoj španskoj školi za jahanje.

Nemojte propustiti da posetite:

Hofburg - Hofburg palata ili Imperijalna palata je bila nekada dom austrijskih Habsburgovaca 600 godina. Prvo utvrđenje je uzdigao kralj Otakar Premist u 13. veku i njemu je svaka nova generacija dodavala po nešto dok on nije postao monumentalna struktura kao što je danas.

Hofburg

Hofburg

Španska škola jahanja

Španska škola jahanja

Španska škola jahanja – Španska škola jahanja u Beču je najstarija i poslednja škola jahanja u svetu u kojoj se klasična dresura konja još uvek praktikuje u svojoj posebnoj formi. Ovaj Institut je osnovan 1572. godine i imenovan je za Lipicaner konje, koji su originalno španski.

Muzej finih umetnosti - Ovaj muzej je izgrađen između 1872. i 1891. da smesti ogromnu kolekciju koja je nekada bila vlasništvo Habsburgovaca koji su sa entuzijazmom bili kolekcionari umetnina. Sa svojom fantastičnom renesansnom arhotekturom i veličanstveno dekorisanom tavanicom, muzej je vrhunsko dostignuće u svom gradu.

Muzej finih umetnosti

Muzej finih umetnosti

Šonbrun palata – Fantastična Šonbrun palata je nekeda korišćena kao letnja rezidencija Habsburgovaca od 18. veka. Smeštena u okviru prelepe bašte, ova ogromna, simetrična struktura je sve ono što ste ikad zamišljali da imperijalna palata treba da poseduje.

Šonbrun palata

Šonbrun palata

Prater – Jedna od poznatih bečkih atrakcija, zabavni park i veliki točak koji se u njemu nalazi. Točak je sagrađen 1879. godine od jedne engleske inženjerske firme i jedini je ovakve vrste koji još uvek potoji, sličan onima u Čikagu, Londonu i Parizu. Točak sa svojih 15 gondola ide oko 20 minuta ukrug i pruža predivan panoramski pogled na grad.

Prater

Prater

Belvedere palata – Belvedere sadrži dva rokoko manastira, dizajnirana u ranom 18. veku, koji su okrenuti jedan drugom na nagnutom, kosom terenu, koji nudi odličan pogled na grad. Spolja je to jedan od najfinijih bečkih kompleksa palata, koji je izgradio princ Eugen Savojski, čuveni general koji je sačuvao Beč od osvajanja Otomanskog carstva.

Belvedere palata

Belvedere palata

Ako do sada niste posetili Austrisjku prestonicu, obavezno dođite. Sigurni smo da će vas Beč ostaviti bez daha, baš kao i nas!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Rižoto na seoski način

Potrebno: 0,5 kg spanaća 6 jaja glavica crnog luka 5 čenova belog luka 50 ml suncokretovog ulja 50 ml maslinovog...

Close