Borovnica-tako mala, a tako zdrava

Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on February 18, 2010 6:14 pm

borovnicaŠvedski naučnici došli su do novih saznanja kada je dejstvo borovnice u pitanju.

Istraživači su testirali više tipova dijeta koje preporučuju upotrebu ljuske borovnice, ražanih i ovsenih pahuljica sa probioticima ili bez njih. Ovim eksperimentima je dokazano da se zaštitno dejstvo borovnice povećava ukoliko se koristi sa probioticima koji štite jetru.

Borovnica je bogata polifenolima, biljnim hemiklijama koji šire krvne sudove, povećavajući koncentraciju oksida azota u krvi. U kombinaciji sa probioticima polifenoli smanjuju broj bakterija izazivača upala.

Kako borovnica pomaže? Uključivanjem borovnica u ishranu smanjuje se rizik od kardivaskularnih obolenja i dijabetesa, jer ovo bobičasto voće sprečava taloženje masnoća u predelu stomaka, smanjuje nivo holesterina i šećera u krvi.

Ovakve osobine, kako je predočeno, borovnicama daju fitohemikati, prirodni antioksidanti antociani, koji voću daju crvenu, purpurnu i tamno plavu boju.

Pored toga, nedavno je otkriveno da dnevna upotreba pola litre soka borovnice može da spreči slabljenje pamćenja. Naučnici takođe smatraju da taj sok pomaže da se povrate sećanja, čak i kada je memorija počela da slabi.

Tags: , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Autorka Harija Potera pod tužbom

Džoana Rouling tužena je za plagijat zato što je, navodno, ukrala neke ideje za svoj popilarni serijal o Hariju Poteru...

Close