Zatvoren i “Stefan Braun”

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on April 6, 2012 9:52 am

 

U okviru vanredne inspekcijske kontrole zabranu rada do sada je dobilo ukupno osam diskoteka i ugostiteljskih objekata u Srbiji, među kojima je i poznati beogradski klub “Stefan Braun”.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić, u Novom Sadu je zabrana rada izrečna kafeima “Gusan” i “For sale”, kao i lokalima “Studio”, “Baroko” i “Dva galeba”.

Zabranu rada, nakon vanredne inspekcijske kontrole, koja je usledila posle tragičnog požara u novosadskom lokalu “Kontrast”, dobile su i diskoteke “Sinema” u Knjaževcu i “Astra” Padini.

Marić je objasnio da je tim objektima izrečena (privremena) zabrana rada, zbog problema koji se tiču instalacija i puteva za evakuaciju, istakavši da će im ako je prekrše lokal biti “pečatiran”.

“A, povreda pečata predstavlja krivično delo i u tom slučaju će protiv njih biti podnete krivične prijave”, dodao je načelnik Sektora za vanredne situacije, napomenuvši da će vanredna kontrola trajati do 4. maja.

Kontrola će, ukazao je Marić, biti intenzivirana u predstojećem periodu, a posebno u dane vikenda.

Marić je na konferenciji za novinare u vatrogasnoj službi rekao da su u Novom Sadu tokom vanrednog inspekcijskog nadzora napisane 54 prekršajne prijave.

“Sigurno se pitate zašto i diskoteka ‘Kontrast’ nije imala zabranu rada, ali je u tom objektu postojao evakuacioni izlaz i tragedija bi verovatno bila manja da nije bilo tako puno ljudi unutra i da požar nije kasno prijavljen”, rekao je Marić.

On je kazao da je u Srbiji do sada pregledano oko 650 objekata i da je podneto 128 prekršajnih prijava i uručeno 2.554 mera za otklanjanje uočenih nedostataka u sistemu protivpožarne zaštite.

“Nakon 4. maja započećemo vanredne inspekcijske preglede u igraonicama za decu, vrtićima i stambenim zgradama”, rekao je Marić i dodao da ceo posao obavlja svega 250 inspektora.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nema više sumnje da je požar u “Kontrastu” izazvala preopterećena električna instalacija i da nakon pritvaranja četiri osobe dalja istraga ide u pravcu svih propusta, pa i državnih službi.

“Da se ne varamo, u Srbiji ima mnogo objekata kao što je ‘Kontrast’, a iza svega postoji interes vlasnika da dođu do što veće zarade, a ponekad i inspektora koji su zaduženi za njihovu kontrolu”, rekao je Dačić.

On je dodao da poginuli u “Kontarstu” obavezuju sve da se do kraja sprovede vanredna inspekcijska kontrola lokala u Srbiji u kojima boravi veliki broj ljudi.

“Moramo biti beskompromisni ovoga puta, jer ako budu postojali izuzeci, ovakve stvari postaće pravilo”, rekao je Dačić.

On je pozvao i ostale inspekcijske službe u Srbiji da se uključe u akciju vanrednog pregleda ugostiteljskih objekata, kako se ne bi dogodila neka nova tragedija.

Dačić je rekao da Srbiji trenutno nedostaje oko 3.000 vatrogasaca, jer država nema para da ih zaposli, odnosno oko 250 protivpožarnih inspektora.

Ministar je pozvao stručnu javnost u Srbiji da sedne za sto i sagleda šta državi nedostaje u zakonskoj regulativi koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata, kako bi se tragedije ove vrste ubuduće izbegle.

Zbog osnovane sumnje da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara i da su time počinili teško delo protiv opšte sigurnosti, u pritvoru se nalaze vlasnik diskoteke Alojz G. (68) i zakupci Slaviša S. (46) i Dejan R. (36), kao i električar Miroslav P. (50), koji je održavao instalacije u diskoteci Kontrast.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Princ Vilijam i Kejt Midlton
Voštane figure princa Vilijama i Kejt Midlton u muzeju “Madam Tiso”

  Muzej voštanih figura "Madam Tiso" nada se da će privući više posetilaca pošto je juče u svoju postavku uvrstio...

Close