Za dobro zdravlje zahvalite – tati

Aktuelno, Lifestyle, Zdravlje — By on March 8, 2015 12:22 pm

 

Zašto je veća verovatnoća da ličite na oca nego na majku?

Geni koje nasleđujemo sa očeve strane dominantniji su od majčinih, pokazalo je novo istraživanje. Kod svih sisara većina genetskog materijala koja se prenosi potomcima najverovatnije dolazi po muškoj liniji nasleđivanja, sudeći po rezultatima studije sprovedene na Univerzitetu Severne Karoline.

To znači da, iako nasleđujemo jednaku “količinu” DNK svakog od roditelja, ona koju nasleđujemo od oca je dominantnija, naročito kad je reč o zdravlju.

Nalazi dobijeni eksperimentima sprovedenim na miševima mogli bi naučnicima da pruže bolji uvid u to kako se bolesti i stanja koja se nasleđuju izazvana genskom ekspresijom hiljadama gena, od kojih je nekoliko stotina, a ne svega 95 kako se do sada mislilo, “u korist” očeve strane.

“Ova izuzetna nova istraživanja otvaraju vrata za potpuno nova istraživanja u oblasti humane genetike”, kaže jedan od autora studije, profesor Fernando Pardo-Manuel de Viljena.

Studija o potomstvu tri genetski različita soja miševa trebalo bi da rasvetli kako genske mutacije utiču na složene bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, šizofrenije, gojaznosti… prenosi Science Daily.

“Sada znamo da sisari imaju više genetskih varijacija s očeve strane. Zamislite onda, koliko je onda mutacija koju naslede tako loša. Ako se mutirani gen nasledi s majčine strane, neće se tako snažno ispoljiti kao kad ga nasleđujemo po muškoj liniji. Dakle, ista loša mutacija ima različite posledice kad je reč o bolestima, u zavisnosti od toga da li se prenosi po majčinoj ili očevoj liniji”, zaključuje De Viljena.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Piletina sa karijem
Piletina sa karijem

  Potrebno: 500 gr pilećeg filea 2 kašike kisele pavlake 250 ml neutralne pavlake 1 ½ kašičica karija 1 kašičica...

Close