Počelo štampanje glasačkih listića

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on May 13, 2012 1:53 pm

 

U štampariji “Službenog glasnika” jutros je počelo štampanje 6.803.863 glasačka listića za drugi krug predsednickih izbora u Srbiji koji će biti održan 20. maja.

Prvi na listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće predsednički kandidat Koalicije “Izbor za bolji život – Boris Tadić”, a drugi kandidat SNS-a Tomislav Nikolić.

Glasački listić će se štampati u pet različitih jezičkih varijanti u zavisnosti koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave.

Listić u prve tri jezičke varijante biće štampan na hartiji formata A5, a jezičke varijante četiri i pet na formatu A4.

Za drugi krug predsedničkih izbora biće odštampano za 0,5 odsto više glasačkih listića od ukupnog broja birača u Srbiji, odnosno 33.850 rezervnih listića.

Kontrolni listić biće boje starog zlata.

Zamenik predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Slavoljub Milenković rekao je da je RIK, saglasno zakonu, nastavio postupak izbora za predsednika Republike Srbije preduzmanjem svih izbornih radnji i da je, na sednici od 10 maja, utvrđena lista kandidata za predsednika Republike, kao i boja i oblik izbornog listića.

Milenković je, pred početak štampanja listića, izjavio da je ubeđen da će štampanje proteći u najboljem redu.

Prema konačnim rezultatima, u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji Tadić je osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a Nikolić 25,05 odsto, odsnosno 979.236 glasova.

Drugi krug tih izbora se održava za sedam dana odnosno u nedelju, 20. maja.

RIK je juče saopštio da su parlamentarni i prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji bili regularni i odbacio prigovor Srpske napredne stranke (SNS) na regularnost izbora jer, kako je rečeno, nije bilo elemenata da se utvrdi o kakvim povredama izbornog postupka se radi.

Nakon što je RIK odbio prigovor, SNS-u ostaje da se žali Upravnom sudu, a rok za to je 48 sati od datuma prijema rešenja o odbijanju zahteva za poništavanje izbora.

 

Tags: , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Jennifer Lopez vs. Emma Stone
Kome bolje stoji? J.LO vs. Emma Stone

  Iako su potpuno različite, Jennifer Lopez i Emma Stone ponele su potpuno istu haljinu! Ova Lanvinova haljina je boje...

Close