Pažnja: Ne kupujte ove suvenire!

Aktuelno, Lifestyle, Putovanja — By on June 23, 2014 12:59 pm

 

Sa putovanja se uglavnom vratimo makar sa jednim suvenirom. Međutim, te sitnice mogu da vam upropaste putovanje, neke čak i da vas pošalju u zatvor.

Fensi krpice, tašnice…

Ako dođete u iskušenje da sa putovanja donesete neku, na primer, “Guči” torbu koju ste kupili po pristupačnoj ceni, pamet u glavu! Brendirane stvari koje su zapravo kopije, mogu vam biti oduzete na carini. I ne samo to, kupovina takvih “suvenira” je u nekim zemljama krivično delo, zato dobro razmislite da li vam se zaista isplati “Šanel” tašna za 20 evra?

Krzno

Možda je bolje da sednete dok ovo čitate. Neke kompanije, tvrde stručnjaci, koriste krzno psa ili mačke za pravljenje odeće, ali to ne ističu na etiketama. Epilog – kupite, na primer, kaput od psećeg krzna, misleći da se radi o lisici i na carini saznate “skupu” istinu – kazne za to su od 3.000 do 10.000 dolara!  Ovo se najčešće dešava u Kini i Rusiji, tako da budite naročito obazrivi ako tamo kupujete stvari od krzna.

Aki

Ako poželite da sa puta na Jamajku, kao uspomenu ponesete ovo voće, razmislite još jednom – aki je zabranjeno iznositi jer je praktično otrovno ukoliko se pojede sirovo i ne spremi na određen način. To znači da, ukoliko i izbegnete plaćanje kazne na granici, možda će vas kazniti sopstveni stomak.

Apsint

Ukoliko vam je prijalo da se opustite uz koju čašicu ovog alkoholnog pića u Pragu ili negde drugde, ne ispunjavajte sebi želju da kupite flašu i ponesete je kući. Apsint sadrži tujon, hemijsku supstancu koja se nalazi u pelinu, a koja se koristi prilikom destilacije. Moguće je da će vam carinici zbog ove supstance oduzeti “suvenir”.

Bubnjevi od životinjske kože

Možda vam niko neće braniti da jedan ovakav suvenir prenesete preko granice, ali rizikujete da kupovinom bubnjeva od životinjske kože, koji su naročito popularni na Haitiju, obolite od antraksa. Ovu smrtonosnu bolest prenose određene bakterije, a nekoliko slučajeva obolevanja povezano je upravo sa ovim bubnjevima. Dakle, bolje je da se na Haitima držite kupovine organskih ulja za kožu, usne… ona su potpuno bezbedna.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Korpice sa sirom i vocem
Korpice sa sirom i voćem

  Potrebno: 8 kupovnih korpica 4 breskve 100 gr gorgonzole 100 gr badema ulje listovi bosiljka Priprema: Oprane breskve prepolovite,...

Close