Mama je najbolji lek

Aktuelno, Lifestyle — By on November 22, 2014 11:48 am

 

Svi znamo koliko su mame važne za svakoga, ali njihovo prisustvo može čak i da ublaži bol kod bebe, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje tima naučnika Medicinskog fakulteta Njujorškog univerziteta po prvi put je pokazalo kratkoročni uticaj koje majčino prisustvo ima na mozak bebe.

Kada bebu nešto boli, “prisustvo majke je važan parametar”, ističe se u studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Društva za neuronauku, koji je održan ove nedelje u Vašingtonu.

Američki naučnici su sproveli testove na miševima kojima su davali blage električne šokove. Otkrili su da se usred boli aktivira nekoliko stotina gena u delu mozga koji kontroliše emocije. Kada bi, međutim, njihova majka bila u blizini, taj broj bi spao na manje od 100.

Majka, kao moćan simbol bezbednosti i sigurnosti, ne pruža samo moralnu utehu.

“Naša studija je pokazala da majka koja teši bebu koju nešto boli ne izaziva samo mentalnu reakciju. Sam čin tešenja dovodi do promena – bilo dobrih ili loših, na neuronskim mrežama koje su presudne za rani razvoj mozga”, objasnila je vođa istraživanja, neurobiolog Redžina Saliven.

Iako pomalo okrutan prema malim miševima, eksperiment bi mogao da pomogne stručnjacima u iznalaženju novih metoda u borbi protiv bola kod ljudi.

“Budući da su opijati previše opasni za bebe zbog adiktivnih svojstava, istraživači su pred izazovom da pronađu alternative među stimulusima okruženja, poput majčinog prisustva, koji bi mogli da pomognu u ublažavanju bola”, navela je Saliven.

(Mondo)

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Majonez torta sa paprikama
Majonez torta sa paprikama

  Potrebno: 15 paprika 3 jaja 250 ml majoneza 200 gr salame 200 gr kačkavalja 100 gr brašna ulje so...

Close