Da li ste rodili malog genijalca?

Lifestyle — By on May 15, 2014 6:27 pm

 

Važno je da roditelji na vreme uvide da dete poseduje natprosečnu inteligenciju, kako bi mu pomogli da izbegne haotičan put kojim često prolaze neotkriveni genijalci.

Naučnici smatraju da se natprosečna inteligencija na vreme otkrije kod samo tri do pet odsto nadarene dece, iako već u tri godine pokazuju nedvosmislene znake koje bi roditelji trebalo da prepoznaju.

Naime, veoma je važno da roditelji na vreme uvide da njihovo dete poseduje natprosečnu inteligenciju, kako bi mu pomogli da izbegne trnovit i haotičan životni put kojim često prolaze neotkriveni genijalci. Jer, zaista nije lako kada osećate da ste drugačiji od svojih vršnjaka, a ne znate zašto.

Stoga ako primetite da vaš osmogodišnjak rezonuje kao da ima deset i više godina, da kao od šale rešava matematičke probleme namenjene daleko starijoj deci, svi su izgledi da je mali “vunderkind”. Takvo dete veoma rano i lako nauči da govori i rečnik mu je neobično bogat.

Kada krene u školu, uglavnom se na časovima dosađuje, pravi pometnju ili se povlači u sebe, jer brzo shvata sve što učiteljica predaje. To, nažalost, ne znači da će ono uspešno završiti školovanje, piše “Život”.

Mali genijalac retko pokazuje zainteresovanost za ono što voli većina njegovih vršnjaka, radije se druži sa starijima, neobično je pronicljiv i oštrouman za svoj uzrast, rado iznosi mišljenje o osobama iz svog okruženja, ali teško sklapa prijateljstva i veoma ga pogađa svaka nepravda.

Nadareno dete često postavlja isuviše ozbiljna i zbunjujuća pitanja o životu. Ukoliko ste kod svog mališana primetili ove osobine, obavezno se posavetujte sa dečjim psihologom.

Ako psihološko testiranje otkrije da njegov IQ premašuje 125, u poređenju sa 100 koliko u proseku iznosi kod njegovih vršnjaka, više nema nikakve sumnje i roditelji bi trebalo da mu, u saradnji sa stručnjacima, pomognu da lakše podnese svoju različitost.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ivana Baltić
Udala se Ivana Baltić

  Poznata voditeljka Ivana Baltić udala se za dugogodišnjeg partnera Zorana Aleksića. Za vikend voditeljka Ivana Baltić, koja je u...

Close