Postporođajna depresija kod svake treće žene

Aktuelno, Lifestyle — By on June 20, 2014 12:34 pm

 

Svaka treća žena pati od simptoma depresije tokom trudnoće ili tokom prve četiri godine života deteta, pokazalo je australijsko istraživanje. Mnoge mame ne prepoznaju simptome depresije.

Rezultati ove studije dovode u pitanje verovanje da se ti simptomi javljaju u vreme ili neposredno posle dolaska bebe na svet.

Oko 1.500 žena koje su prošle kroz šest bolnica u Melburnu opisalo je stručnjacima simptome depresije koji su se pojavljivali sve do četvrte godine života deteta.

Autori istraživanja su utvrdili da je skoro svaka treća prvorotka opisala simptome depresije najmanje jednom, u periodu od rane trudnoće do četvrte godine života deteta. Učestalost simptoma bila je najveća četiri godine posle porođaja.

Pojava tih simptoma nije značila i da je kod svake majke utvrđena dijagnoza depresije.

Shodno tome, stručnjaci kažu da su većem riziku od depresije izložene mlade majke i žene koje žive u siromašnijim uslovima ili uz nasilnog partnera.

Ipak, mnoge mame simptome depresije ne prepoznaju na vreme. “One veruju da je njihova izražena osetljivost, nedostatak uživanja u roditeljstvu ili prekomerna briga za zdravlje deteta, nešto kroz šta prolaze sve porodilje pa o tome ne govore sa svojim lekarima”, upozoravaju stručnjaci.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Mašnice sa slaninom
Mašnice sa slaninom

  Potrebno: 250 gr lisnatog testa 70 gr tanko sečene slanine 1 jaje 50 gr rendanog sira susam Priprema: Lisnato...

Close