Ciklama – zimska lepotica

Aktuelno, Kuća, Lifestyle — By on January 6, 2014 8:13 pm

 

Ciklami najviše odgovara svetlo mesto (severni ili istočni prozor) zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Tokom cvetanja ciklamu zalivajte četiri puta nedeljno odstajalom vodom.

U sumornim zimskim danima pozitivnu energiju možete sakupiti i posmatranjem biljaka koje u to vreme cvetaju. Naučnici tvrde da jarke boje bude naša čula i popravljaju raspoloženje, a jedna od najlepših zimskih je ciklama.

Cvetanje: Ciklama cveta od početka jeseni do kasnog proleća. Pink, svetloružičasti, rubin crveni, ljubičasti, beli ili dvobojni cvetovi imaju pet latica koje su okrenute unazad. Precvetale cvetove i uvele listove redovno uklanjajte pri dnu peteljke.

Održavanje: Najviše joj odgovara svetlo mesto (severni ili istočni prozor) zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Tokom cvetanja ciklamu zalivajte četiri puta nedeljno odstajalom vodom, a bujnije biljke sa više cvetova i listova svakodnevno. Prihranjujte je tečnim humusnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja. Prvih mesec dana posle precvetavanja, zalivajte jednom u sedam dana, zatim dva puta mesečno, a u periodu mirovanja je premestite na tamno i suvo mesto i nemojte da je zalivate.

Presađivanje: Mesec dana posle mirovanja gomolj izvadite iz saksije, odstranite zemlju, stare listove i trule žilice, pa ga posadite u rastresitu zemlju i za broj veću saksiju. Gomolj ciklame zasadite tako da trećina visine viri iz saksije. Držite na zasenjenom mestu i umereno zalivajte. Ukoliko želite da dobijete dve biljke, gomolj nožem pažljivo podelite na dva dela, a presečeno mesto zaštitite sumpornim prahom ili ugljenom prašinom.

Simbolika: Ljubitelji ciklame su pažljivi i odani prijatelji, a u tajnom govoru biljaka ciklama označava uzvišena osećanja.

(Večernje novosti)

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Patrijarh Irinej
Božićna poslanica patrijarha Irineja: Pokažimo da smo narod veran i častan

  Danas, kada slavimo Rođenje Bogočoveka Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji,...

Close