Svetsko prvenstvo u šorama

Srbija i region, Vesti — By on July 3, 2010 7:48 pm

Banatske šoreU senci Svetskog fudbalskog prvenstva, u malom mestu nadomak Zrenjanina, po jubilarni 10. put okupili su se najbolji šorači Vojvodine. Povod je deseto Svetsko prvenstvo u šorama u Tomaševcu.

Glavni cilj je druženje a ne pobeda. Tako je to u Vojvodini! Zato su i nastale Banatske šore.

Šora ili “lopta za beganje” se igrala od “vrag će ga znati kad” na teritoriji cele Vojvodine. Naziv, zapravo potiče iz lokalnog slenga “rašoriti ili zašoriti”, a može i “šoriti”, tj. udariti loptu.

Ova igra danas poprima elemente modernog i dinamičnog sporta koji sve više uzima maha na našim prostorima. Može se pohvaliti odličnom organizacijom i sve većim interesovanjem javnosti.

Da šore imaju potencijal jednog modernog sporta uvideli su i Amerikanci i istu tu igru organizovali dodavši još dve baze. U najkraćem, to je igra slična bejzbolu.

Po predanju je krajem 19. veka svoju omiljenu igru iz detinjstva na poklon Amerikancima doneo Mihajlo Pupin, sa ponosom tvrde današnji moderni šorači.

Ove godine se takmiči 11 ekipa iz Zrenjanina, Pančeva, Kikinde, Novog Sada, Orlovata, Tomaševca i iz Rumunije. Titulu prvaka brani Marijevo iz Tomačevca po 4. put, a 3. put zaredom.

Šorači, srećno!

Dopisnik Tatypolitana: Maik

Tags: , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Anabela i Mladen odložili venčanje

Pop pevačica Anabela i maneken Mladen Radulović odložili su venčanje planirano za leto, zbog njenih poslovnih obaveza, pišu "Novosti". Bivša...

Close