Počinje popis stanovništva

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on October 1, 2011 4:48 pm

Popis stanovništvaPopis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje danas i trajaće do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 15. novembra.

Pred građanima će se naći pitanja i o invaliditetu, bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost.

Popis će obaviti oko 40.000 popisivača. Oni će raditi od osam sati ujutru do 20 sati uveče. Popisivači će nositi legitimacije sa slikom i pečatom, providne torbe sa logom popisa i imaće punomoćje koje su obavezni da pokažu građanima ukoliko na tome budu insistirali.

Oni će biti dužni da tri puta obiđu neki stan ukoliko u prvom navratu u stanu ne nađu nikoga.

Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru.

Popisivači će moći da građanima na vratima ostave obaveštenje o tome kada će ponovo doći, a članovi nekog domaćinstva, takođe, na vratima mogu da ostave informaciju kada njima najviše odgovara da popisivač dođe.

Nije potrebno da građani imaju lična dokumenta.

Obaveza građana je da odgovore na sva pitanja izuzev onih o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti i socijalnoj integrisanosti. Ako neko odbije da odgovori na neka pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena zakonom iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Poslednji popis stanovništva bio je u aprilu 2002. godine.

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Pomirili se Kaća Sotirović i Aleksandar Rašić

Bivši supružnici Katarina Sotirović i srpski  košarkaški reprezentativac Aleksandar Rašić opet su zajedno. Nekadašnja članica Koktel benda se sa bivšim...

Close