Dan zaljubljenih…Valentine’s Day…

Taty kutak — By on February 14, 2010 8:38 pm

theyZvrrrrrrrr…Zvrrrrrrr…Buđenje! Došao je i taj dan. Da, da…Dan zaljubljenih…So romantic!

Nisam ni primetila da sam sinoć mahinalno obukla crvenu pidžamu, koja na sebi ima milion srca, različitih veličina. Pripremala sam se za ovaj dan, a da nisam to ni primetila. Pa dobro…dešava se. I sada ono, išekivanje, ko će koga prvo nazvati, poslati poruku, i tome slično. Verujem da ste već osmislile kako da sa voljenom osobom provedete  Dan zaljubljenih, ili šta da jedno drugom poklonite. Ali, zanima me da li ste nekad pomislili za šta se vezuje ovaj praznik, zašto ga nazivaju Danom ljubavi, Sv. Valentinom?

Legenda o Svetom Valentinu

U samom gradu Rimu, kada je hrišćanstvo još bila mlada religija, živeo je jedan sveštenik po imenu Valentin. U to vreme vladao je car Klaudije II, koji je naredio sveštenicima da ne smeju venčavati mladiće, jer tada će radije ostajati kod kuće sa porodicom, nego ići u rat. Svi sveštenici držali su se te naredbe, ali samo je Valentin tajno venčavao mlade zaljubljene parove. Kada je car saznao za to, uhvatili su ga i bacili u tamnicu i to 14. februara dan uoči velikog rimskog prolećnog praznika Luperkalija, i u večernjim satima su mu odrubili glavu.
Nije prošlo mnogo vremena, a nesretnog Valentina proglasili su svecem, a njegov praznik je postao 14. februar, dan kada je izgubio život. Naravno, proglašen je i zaštitnikom zaljubljenih.

Druga legenda govori o tome kako se mladi sveštenik Valentin, nakon što su ga zatvorili u tamnicu, zaljubio u ćerku tamničara. S obzirom da je znao da će uskoro umreti, napisao joj je ljubavno pismo, a potpisao ga je ” od tvog Valentina”, što se i danas često piše na čestitkama za Dan zaljubljenih.

they2Legenda o devojkama koje otkrivaju mladića

Legenda govori da su se devojke za udaju sastajale baš 14. februara i na taj dan pogađale ko će im biti životni suputnik. Da bi to saznale posmatrale su ptice: ako bi, najpre, ugledale crvendaća, to je značilo da će se udati za mornara. Vrabac je donosio srećno venčanje, ali ne sa baš bogatim mladoženjom.

Papirići sudbine

Za vreme rimskog carstva, na 14. februar postojala je još jedna ceremonija. Mladići su ispisivali imena devojaka na komadiće papira, pa ih ubacivali u ćup. Nakon toga sledilo je izvlačenje papirića, a ime koje je mladić izvukao, značilo je da će to postati njegova “draga”.

Inače, pravoslavni hrišćani danas slave i dan Svetog Trifuna, koji važi za zaštitnika vinogradara i vinograda. Tako da svima koji danas praznuju ovog sveca  želim sve najbolje, i čestitam krsnu slavu.

srce1Iako su se vremena promenila, pa tako i sam smisao Dana zaljubljenih, možda je ovo pravi način da razmislite o ljubavi i o osobi sa kojom želite ili ćete provesti Dan zaljubljenih. Ne mora to biti samo vaš suprug ili dečko. Mogu to biti članovi porodice i prijatelji. Neka vas ovaj praznik podseti na ljubav koju ćete davati cele godine, a ne samo ovaj jedan dan.

Srećan vam dan zaljubljenih, Happy Valentine’s Day!

Vaša Taty

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Knjiga ” Ljubav je ušetala”

Kada Martin Grejs ušeta u popularan kafe u Filadelfiji koji vodi Kornelija Braun, život joj se zauvek menja. Ni ne...

Close