Hitna evakuacija meštana 10 sela kod Šapca

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on May 19, 2014 10:19 am

 

Ljubiša Diković, naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima. Akcija u 10 sela.

Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu”, rekao je šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković u Šapcu.

General Diković je meštanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao da je najbolje da sami odu do bedema i uvere se koliko propušta, ako ne veruju njemu.

“Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran”, rekao je Diković.

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

“Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra”, dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da nije došlo do toga, te nema mesta za paniku.

Zamenik komandanta kriznog štaba Šapča Boban Bimbašević izjavio je da je u toku evakuacija 10 sela.

On je apelovao da se najpre obavi evakuacija dece i žena, kako bi muškarci mogli da pomognu u evakuaciji.

Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

TRI SCENARIJA ZA ŠABAC

U ovom trenutku za Srbiju je najvažnija borba za Šabac, u tom pravcu se upućuje sva pomoć iz inostranstva i timovi koji su stigli iz 17 zemalja, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić i dodao da su pripremljena tri scenarija za reagovanje.

“U slučaju najgoreg scenarija, tamo je ceo sremski potez potencijalno ugrožen”, rekao je on za televiziju B92 i najavio da se “taj talas vode iz Hrvatske očekuje najverovatnije u sredu”.

Navodeći da imamo tri scenarija za reagovanje, u zavisnosti od količine vode koja će doći iz Hrvatske, on je objasnio da “prvi ne bi podrazumevao evakuaciju većeg broja sela”, dok drugi “podrazumeva evakuaciju i Šida, i Bosuta i čitavog niza manjih mesta”.

Uvek računamo na najcrnji scenario, a to je treći kojim se predviđa “da poplavni talas bude takve jačine da ugrozi i Sremsku Mitrovicu”, rekao je Marić.

(Mondo)

 

Tags: , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Jellena
Jellena otkazala svadbu, pomaže evakuisanima iz Obrenovca

  Pevačica Jelena Ristić, poznatija kao Jellena trebalo je sutra da se uda, ali su ona i njen verenik Komlen...

Close