Zdrava hrana za oralno zdravlje

Lifestyle, Zdrava hrana, Zdravlje — By on March 30, 2010 8:44 pm

osmehSvi znamo da previše šećera škodi zubima i desnima. Ako znamo da postoje namirnice koje štete oralnom zdravlju, postoje li one koje mu čine dobro? Sa vama delimo iznenađujuću listu hrane i začina koji štite zube i smanjuju loš zadah.

Čaj

Čaj, posebno crni čaj, veoma je koristan u borbi protiv bakterija koje uzrokuju naslage na zubima. Čaj ograničava mogućnosti enzima koji pretvaraju šećer u lepljivi sloj koji omogućava razvoj naslaga na zubima. Isto tako onemogućava bakterijama da se skupljaju, što smanjuje količinu nakupljanja naslaga na zubima. Istraživanja su pokazala kako ispijanje čaja pomaže u prevenciji najčešćih ljudskih bolesti, karijesa i parodentoze.

Suvo grožđe

Suvo grožđe smatraju slatkim i lepljivim, a svaka hrana koja sadrži šećer i lepljiva je izaziva karijes i kvarenje zuba. Ali, studije pokazuju suprotno. Fitohemikalije u suvom grožđu suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija povezanih sa karijesom i bolestima desni. U istraživanjima, oleinska kiselina u suvom grožđu suzbila je razvoj dve vrsta bakterija i blokirala prianjanje na zube bakterija koje stvaraju naslage.

Kora magnolije

Ekstrakt kore magnolije, dodat u pepermint bombone ili žvakaće gume može uništiti bakterije koje uzrokuju loš zadah. Iako većina bombona sa nanom prikrije miris, oni koji su sadržavali i koru magnolije uništili su više od 61 posto mikroorganizama u 30 minuta. Mint bombona bez ekstrakta uništila je samo 3,6 posto bakterija. Osim toga ekstrakt kore magnolije uništava i bakterije koje uzrokuju karijes.

Cimet

Esencijalno ulje koje se dobija od cimeta može uništiti bakterije. Pepermint, ruzmarin i kadulja su popularni za prikrivanje lošeg zadaha, ali cimet baš uništava oralne bakterije koje proizvode hidrogen sulfid (miris pokvarenih jaja). Dobre rezultate postižu žvake s cimetom. U testovima se pokazalo kako one uništavaju 50 posto svih oralnih bakterija i 40 posto onih koje uzrokuju loš zadah. U istu svrhu je koristan i čaj s cimetom.

Jogurt

Jogurt bez dodatka šećera takođe smanjuje broj bakterija koje uzrokuju loš zadah, propadanje zuba i bolesti zubnog mesa. Volonteri su porciju jogurta jeli svaki dan 6 meseci i merenja su pokazala kako im se  razina hidrogen sulfida, glavnog uzročnika lošeg daha, smanjila za 80 posto. Isto tako im se sirsmanjila i razina zubnog plaka, kao i pojava gingvitisa.

Sir, piletina, oraščići

Sir, piletina i orašćići osiguravaju kalcijum i fosfor. Ovo su elementi koji su neophodni za ponovnu obnovu minerala u zubnu gleđ koju su oštetile kiseline. Svi znamo da je mleko dobro za zube, a to je zato što mleko osigurava kalcijum koji podstiče remineralizaciju.

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Farma: Sluge su Zorica i Nemanja

Miloš Bojanić, ovonedeljni gazda, ipak je izabrao za slugu Zoricu Brunclik, iako je rekao da joj se neće revanširati. Drugi...

Close