Jedina vrsta alkohola koja sprečava rak dojke

Lifestyle, Zdravlje — By on January 31, 2012 2:20 pm

 

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje alkohola povećava rizik od karcinoma dojke. Međutim postoji jedan izuzetak. Naime, umereno konzumiranje crvenog vina ima suprotan efekat.

Sastojci prisutni u semenkama i koži crvenog grožđa snižavaju nivo estrogena i uzrokuju rast nivoa testosterona kod žena u premenopauzi, čime se smanjuje i rizik od karcinoma dojke.

Naučnici stoga sugerišu ženama koje žele da popiju čašu vina nakon večere da njihov izbor bude crveno vino.

Rak dojke je izuzetno raširen, samo se u SAD-u godišnje dijagnostikuje 230.000 novih slučajeva ovog raka, a time je i vodeća bolest među ženama.

Svake godine u Srbiji se registruje 4.000 novoobolelih žena od raka dojke, a godišnje umre 1.300, što je oko 18 odsto smrtnosti od raka.

Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nema belo vino, piše “Journal of Women’s Health”. Prekomerna telesna težina i telesna neaktivnost utiču 25 do 33 odsto na nastanak raka dojke.

Održavanje indeksa telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promena u načinu života koju žene mogu da naprave da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Tajlandska salata sa svinjetinom
Tajlandska salata sa svinjetinom

  Potrebno: 250 gr mlevene svinjetine 2 kašike suncokretovog ulja 1–2 crvene čili paprike so kašika seckanog bosiljka 12 kašika...

Close