Uz šoping listu do vitke linije

Aktuelno, Lifestyle — By on September 23, 2013 9:16 am

 

Pravljenjem spiska namirnica koje ćete kupiti u prodavnici, nećete samo uštedeti vreme ili novac. Ovo je i efikasan način da održite vitku liniju.

Pisanje detaljne liste namirnica koje su vam potrebne, pomoći će vam da se oduprete iskušenju da u korpu ubacite različite čokoladice i druge grickalice koje će vam privući pogled.

Iako svi znamo da prejedanje i fizička neaktivnost, polako, ali sigurno vode ka gojaznosti, ponekad nam je teško da odolimo svojim omiljenim slatkišima. Zato često, u nedostatku samokontrole i trenutnoj “pobedi” impulsivnosti, u kupovini posežemo upravo za tim, nezdravim namirnicana. A kada ih već kupimo – ko bi im mogao odoleti?!

Nova studija, analizirala je 163 žene sa prekomernom telesnom težinom, kojima su data uobičajena uputstva o ishrani i fizičkoj aktivnosti, a polovini je dodeljen i detaljan plan obroka i lista namirnica koje se moraju držati pri kupovini.

Za narednih šest meseci, dame koje su bile snabdevene šoping listom, u proseku su izgubile 12 kilograma, dok su ostale učesnice studije izgubile u proseku osam kilograma.

Sa druge strane, kupovina namirnica elektronskim putem nije imala isti pozitivni efekat. Oni koji su kupovali namirnice na ovaj način, i dalje su bili skloni impulsivnoj kupovini.

Kao objašnjenje zašto šoping lista namirnica ima pozitivne efekte, naučnici navode da nam je na taj način lakše da se samokontrolišemo i odolimo iskušenju.

“To znači da ste već mentalno pripremljeni na ono što ćete kupiti, pre nego što izađete iz kuće”, rekao je psiholog Pol Bakli sa Univerziteta Metropolitan Kardif.

(Mondo)

 

Tags: , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Testenina sa tunjevinom i povrćem
Testenina s tunjevinom i povrćem

  Potrebno: konzerva tunjevine u ulju pakovanje testenine paradajz crni luk konzerva kukuruza sir masline so Priprema: Testeninu skuvajte u...

Close