Sneg zavejava Srbiju

Aktuelno, Srbija i region, Vesti — By on February 3, 2012 2:44 pm

 

Nove snežne padavine u većem delu Srbije.

U Beogradu sneg pada više od 12 sati i saobraćaj se otežano odvija. Slično je i u drugim gradovima, ali najteže je i dalje u zavejanim planinskim selima i opštinama na jugu Srbije.

Zbog snega i niskih temperatura, oko 6.500 domaćinstava, odnosno 11.500 ljudi u Srbiji odsečeno je od sveta, a 7.000 đaka ne ide u školu.

Na teritoriji opštine Svrljig proglašena je vanredna situacija, a Štab za vanredne situacije uputio je Vladi Srbije i Nišavskom upravnom okrugu zahtev za pomoć u mehanizaciji, ljudstvu i gorivu.

Najkritičnije je u Sjeničkom kraju, gde vanredna situacija traje već 26 dana. Nedostaje mehanizacija, a novi sneg i jak vetar stvaraju nove nanose, pa su putevi ponovo zavejani.

Najniža temperatura jutros je izmerena na Crnom Vrhu, 19 stepeni ispod nule.

Glavni dežurni inženjer Zimske službe “Beograd puta” Milorad Pucarević izjavio je da se jutros intenzivno čisti sneg sa glavnih ulica u Beogradu, ocenivši da su saobraćajnice prohodne za saobraćaj i u velikoj meri očišćene od snega koji intenzivno pada.

“Glavne saobraćajnice su uglavnom prohodne, iako se saobraćaj odvija otežano, a snega ima ponegde na kolovozu zbog veoma niske temperature”, rekao je Pucarević Tanjugu.

Samo u okolini Vranja zatvoreno je pet škola, a direktor osnovne šklole “Vule Antić” Goran Cvetković kaže da su na to bili prinuđeni, jer nema ni struje, ni grejanja.

Zbog zaleđenih cevi probleme sa snabdevanjem vodom imaju u većini sela na Pešterskoj visoravni i oko Sjenice, pa su domaćini prinuđeni da stoku napajaju sa vodotokova, ili topljenjem snega.

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Fijat 500 L 1
“Fijat” predstavlja model “500L”…

  Torinska kompanija "Fijat" objavila je prve fotografije dugoočekivanog "Fijatov" modela "500L", do sada poznatog pod nazivom "l-zero" (l-zero), koji će se sklapati...

Close