Nestle sladoledi iz Srbije idu u EU

Srbija i region, Vesti — By on July 17, 2011 7:05 pm

NestleFabrika sladoleda Nestle iz Stare Pazove počeće sledeće godine da izvozi sladolede na tržište Evropske unije, izjavio je generalni direktor za Srbiju i Crnu Goru Nestlea Sedrik Boem.

“Proizvodnja će početi ove zime za proleće 2012. godine. Ključna tržišta biće susedne države, Rumunija i Bugarska, ali će sladoledi ići i na tržišta zapadne Evrope”, kazao je Boem u intervjuu agenciji Beta.

Boem je kazao da će se izvoziti značajan deo proizvodnje sladoleda iz fabrike u Staroj Pazovi, manji od polovine, ali nije mogao da iznese više detalja o tome jer će fabrika u Srbiji proizvoditi potpuno novi sladoled za EU tržište.

Prema njegovim rečima, taj sladoled će se prizvoditi samo u Srbiji i u Nestle fabrici u Poljskoj za celo evropsko tržište.

“To će biti nova faza razvoja za fabriku u Staroj Pazovi koji dokazuje da ako se dobro radi, za kompaniju kao što je Nestle, Srbija može da bude odlična baza za proizvodnju za izvoz”, kazao je on.

Boem je kazao da će za realizaciju tog projekta biti potrebne investicije, koje se mere u milionima evra, da bi se montirala nova proizvodna linija i povećali proizvodni kapaciteti fabrike.

Rast proizvodnje će otvoriti i nova radna mesta u fabrici, dodao je on.

Boem je kazao da Nestle fabrika sladoleda u Staroj Pazovi zapošljava između 100 i 150 radnika, u zavisnosti od sezone, a do sada je uloženo više od pet miliona evra u modernizaciju poslovanja.

“Verujemo da razvoj poslovanja u proizvodnji sladoleda ima sjajnu budućnost jer se očekuje da će se sa ekonomskim rastom povećavati i potrošnja sladoleda”, kazao je on i dodao da je potrošnja sladoleda u Srbiji na nivou jedne trećine prosečne protrošnje u regionu.

Boem je kazao i da Nestle iz fabrike sladoleda u Staroj Pazovi ne snabdeva samo tržište u Srbiji, već se izvozi i na tržišta u regionu i to u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Multinacionalna prehrambena kompanija Nestle preuzela je krajem 2005. godine grčku kompaniju Delta Ice Cream, koja je bila i vlasnik fabrike sladoleda u Staroj Pazovi.

(Beta)

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Zova – prirodni diuretik

Zova je samonikla biljka koja raste kao grm na obroncima šuma, ruševinama, napuštenim i neobradivim njivama i livadama gde ima...

Close