U EU bez viza

Aktuelno, Najsvežije vesti, Srbija i region, Vesti — By on November 30, 2009 6:14 pm

Srpski biometrijski pasosSavet ministara Evropske unije usvojio je odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra ukidaju vize za putovanja u zemlje EU.

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani te tri zemlje stavljaju na “pozitivan šengenski spisak” što, znači da će biti “izuzeti od obaveze vađenja viza” za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske.

Odluka se odnosi na građane Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, odnosno one koji imaju biometrijske pasoše. Oni će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemljama EU najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

Za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu ministri su načelno iskazali podršku u tom pravcu, ali su ukazali da te dve zemlje moraju ispuniti svoje obaveze.

Građanima će biti omogućeno putovanje u skoro sve zemlje EU, osim velike Britanije i Irske, koje nisu članice Šengena, ali će, sa druge strane, biti omogućeno putovanje u Švajcarsku i Norvešku koje nisu deo Unije, ali su članice Šengenskog ugovora.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar policije Ivica Dačić i ministarka pravde Snežana Malović borave u Briselu. Predsednik Tadić imaće niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima o drugim temama vezanim za evrointegracije.

U Vladi Srbije grubo su izračunali da se od uvođenja viznog režima, početkom devedesetih godina, do danas, na vize potrošilo pola milijarde evra.

“Procenjuje se da će ove godine naši građani i naši privrednici izvaditi 350 hiljada šengenskih viza i za to ukupno platiti 20 miliona evra, kad uračunamo i cenu vize i troškove dokumenata koje treba izvaditi i vreme koje se provodi. To je i biće jedna ogromna ušteda za naše građane i našu privredu”, istakao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Beg na pusto ostrvo

Zvrrrrrrr...Zvrrr...Mamurna sam, tek se budim... a mobilni telefon ne prestaje da zvoni! Gledam na sat. O Bože, pa tek je...

Close