Moamer al Gadafi ubijen u Sirtu

Aktuelno, Najsvežije vesti, Vesti — By on October 20, 2011 6:37 pm
Moamer al Gadafi

Moamer al Gadafi

Bivši libijski vođa Moamer al Gadafi ubijen je danas u svom rodnom gradu Sirtu. Gadafi je podlegao povredama koje je zadobio prilikom hapšenja u Sirtu, saopštio je visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta.

Rojerts javlja, pozivajući se na informacije neimenovanog zvaničnika Nacionalnog prelaznog saveta, da je i Gadafijev sin Mutasim ubijen dok se borio sa vojnicima, koji su ga zarobili.

Libijski premijer Mahmud Džibril potvrdio je smrt Gadafija i izjavio da je došao trenutak da Libijci stvore novu, ujedinjenu Libiju, jednog naroda, jedne budućnosti.

Moamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi (70), poznat kao pukovnik Gadafi, bio je na vlasti u Libiji više od 42 godine: od 1969. godine, kad je osvojio vlast u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza, do kraja avgusta 2011. godine, kada su posle višemesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od strane pobunjeničkih trupa, uz NATO podršku.

Do danas su Gadafijeve pristalice kontrolisale njegovo rodno mesto Sirt i delove Libije, dok se nije znalo za mesto gde se bivši šef države nalazi.

Napušten od mnogih u arapskom svetu, u Africi, pa i od prijatelja na Zapadu poput italijskog premijera Silvija Berluskonija, Gadafi se približavao neminovnom kraju koji usledio danas, prema vestima svetskih novinskih agencija.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Kristen Stjuart povređena na snimanju filma

Glumica Kristen Stjuart povređena je na snimanju filma " Snežana i sedam patuljaka". Trenutno je u toku snimanje popularne bajke,...

Close