Libija: Prvi put na izborima posle Gadafija

Aktuelno, Hollywood i svet, Vesti — By on July 7, 2012 1:17 pm

 

Građani Libije počeli su da glasaju jutros na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima za više od 50 godina, odnosno od dolaska na vlast i pada Moamera Gadafija.

Ispred birališta, koja su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 20 časova, formirali su se dugi redovi birača, javila je agencija Frans pres.

Ispred biračkih mesta u Tripoliju veliki broj Libijaca okupio se više od sat vremena pre početka glasanja, a AP javlja da se za bezbednost staraju policija i čuvari koji pretresaju i birače i članove biračkih odbora.

Libijci biraju 200 poslanika Generalnog nacionalnog kongresa, koji će imati zadatak da imenuje novu prelaznu vladu, donese ustav i potom raspiše sledeće izbore 2013. godine.

O najvišem zakonskom aktu će se pre usvajanja izjasniti građani na referendumu.

Pored 2.500 pojedinačnih kandidata, na izborima se kandidovalo više od 130 partija i političkih grupacija, a izborni proces će pratiti posmatračka misija Afričke unije.

Izbori, u kojima pravo glasa ima 2,8 miliona Libijaca, održavaju se posle građanskog rata koji je ogolio plemenske i međuetničke sukobe i podelio zemlju.

Današnje glasanje protiče usred izraženih regionalnih tenzija, straha od nasilja i poziva na bojkot koji su obeležili proteklih nekoliko sedmica.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ana Nikolić
Udaje se pevačica Ana Nikolić

  Pevačica Ana Nikolić (33) i građevinski investitor i arhitekta Dragan Tomović (43) iz Crne Gore verili su se na...

Close