Dan žena

Najsvežije vesti, Vesti, Zabava — By on March 8, 2010 4:32 pm

8. martDrage dame, srećan vam 8. mart! Rođen na prelomu veka, u vreme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, Međunarodni Dan žena je pokazalo se, nosio u sebi korene protesta i političkog aktivizma koji će postati nezaobilazni oblici društvenog života.

Godine koje su prethodile istorijskoj 1910. godini obeležila je snažna polna podela i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. One koje su bile zaposlene mahom su radile u tekstilnoj industriji, manufakturi i kao pomoćno osoblje u domovima. Radile su u vrlo lošim uslovima i za iznimno male nadnice.

U isto vreme industriju pogađaju velike krize. Udruženja radnica koja nisu pripadala sindikatima našla su se u nezavidnoj poziciji dok su sindikati sve više jačali.

U Evropi, Velikoj Britaniji, Americi i u nešto manjem obimu Australiji, žene sve više lobiraju za svoje pravo glasa. Ta borba kao da je potisnula sve druge aspekte života žena i nove, revolucionarne promene su mogle da se naslute. Žene su se izborile za svoja prava!

Zato bismo danas trebali čestitati svakoj ženi što voli, što može i zna, što se bori i protivi, što jeste i što uspeva-biti žena. Drage dame, danas posebno uživajte na najbolji mogući način.

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Svečane frizure za nju i njega

Želite da sa svojim dragim ili svojom dragom prisustvujete nekoj svečanosti. Spremanje ste ostavili za poslednji čas i razmišljate kakvu...

Close