Bajaga dobitnik nagrade za muzičko stvaralaštvo i životno delo

Aktuelno, Muzika, Zabava — By on October 24, 2020 12:20 pm

 

BajagaUdruženje kompozitora Srbije dodelilo je Nagradu “Darko Kraljić” za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike za 2019. godinu, kompozitoru Momčilu Bajagiću.

Stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović jednoglasno je doneo odluku o dodeli nagrade Bajagi.

U obrazloženju se navodi da je Momčilo Bajagić, srpski rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen grupe “Bajaga i instruktori”, rođen 1960.godine u Bjelovaru, neko iza koga stoji “bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji. I danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu”.

Stvaralaštvo Momčila Bajagića spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima. Njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma Moji su drugovi predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako kaže muzikolog Ivana Trišić: “Stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja. Bajagini brojni hitovi, a mnogi od njih su antologijska ostvarenja, žive decenijama, okupljajući zavidan broj ljubitelja svih generacija u Srbiji, nekadašnjoj Juoslviji i u regionu. Nije slučajno što su njegova diskografska izdanja došla u ruke pet miliona ljubitelja!”

Sve navedeno označilo je ovog stvaraoca za dobitnika prestižne nagrade “Darko Kraljić” koju Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje za životno delo, navodi se u obrazloženju koje potpisuje Vojkan Borisavljević.

(RTS)

 

Tags: , , , , , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Mafini sa jagodama
Cimet mafini sa jagodama

  Potrebno: 2 jaja 160 gr šećera 125 ml mleka 60 ml jogurta 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo...

Close