Vrnjačka Banja

Lifestyle, Putovanja — By on November 17, 2009 10:21 pm

SPA Centar u BanjiPoslednjih godina, sa pravom možemo reći da banjski turizam u Srbiji sve više dobija na značaju.

Srbija obiluje banjskim lepoticama, i ovog puta u našoj rubrici o putovanjima govorimo o Vrnjačkoj Banji.

Vrnjačka Banja je sedište opštine Vrnjačka Banja. Nalazi se u centralnoj Srbiji, u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč(1216 m) i Zapadne Morave.

Vrnjačka Banja je veoma bogata mineralnim vodama. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).

Mineralne vode ove banje se primenjuju kod lečenja:

 • šećernih bolesti
 • stanje posle preležane zarazne žutice
 • hroničnog zapaljenja creva i želuca
 • bolest žučne kese i žučnih puteva
 • čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
 • bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište Aque Orcinae. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimskog bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je ostavljan u lekovitom izvoru. Ovde su na lečenje i oporavak uglavnom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu.

U ponudi Vrnjačke Banje se mogu naći smeštajni kapaciteti, kako hotelaskog, tako i privatnog sadržaja. Postoje i wellness i spa centri u kojima možete uživati i unaprediti kondiciju.

U okolini banje se nalaze mnoge znamenitosti, a samo neke od njih su manastir Studenica, manastir Žiča, manastiri Ljubostinja i Đurđevi stupovi i drugo.

Banja je bogata i dešavanjima iz sveta kulture: tu su festivali i razne manifestacije, zatim bogat noćni zivot, i sve pogodnosti koje će Vaš boravak u Vrnjačkoj banji učiniti nezaboravnim.

Mi vam toplo preporučujemo da istu i posetite.

Tags: , , , , , ,

Bez Komentara

  Ostavite komentar


  Read previous post:
  Povišen pritisak i problemi sa srcem zbog buke

  Svaki peti stanovnik Evrope živi u previše bučnoj okolini, sa noćnim zvukom koji premašuje 40 decibela, što je veoma štetno...

  Close