Psi mogu da nanjuše rak

Lifestyle, Zdravlje — By on March 1, 2010 3:13 pm

Žena sa psomPoznata je činjenica da je pas, kao ljubimac i najbolji čovekov prijatelj. Međutim, dobro istrenirani psi mogu njuškanjem da otkriju rak dojke ili rak pluća, efikanso kao i skener.

O čemu je reč? Istraživanja su pokazala da je detekcija kancera na ovaj način moguća čak i u ranijem stadijumu bolesti u kojem medicinski aparati ne otkrivaju simptome kod obolelih. Takođe se pokazalo da su psi sposobni da nanjuše i simptome raka kože i raka bešike.

Istraživači Pain Strit Fondacije iz San Anselma u Kaliforniji, izabrali su tri labradora retrivera i dve portugalske pudlice, koje su potom dresirali nekoliko nedelja koristeći uzorke daha pacijenata obolelih od raka.

Da bi testirali koliko su psi naučili, naučnici su im dali da onjuše dah 55 osoba obolelih od raka (31 pacijent imao je rak dojke a 24 rak pluća) i 83 uzorka daha zdravih osoba.

Objektivnosti radi, ni vlasnici pasa niti istraživači koji su obavljali oglede, nisu znali koji uzorci potiču od zdrave osobe, a koji su od obolelih.

Rezultat je bio sledeći: psi su na osnovu uzoraka daha otkrili 99 odsto obolelih od raka pluća i 88 odsto obolelih od raka dojke.

Da li ove plemenite životinje pored ovih imaju i još neke sposobnosti u otkrivanju bolesti, ostaje na naučnicima da utvrde.

Tags: , ,

0 Komentara

Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite komentar


Read previous post:
Ejmi Vajnhaus kupuje kuću

Poznata britanska pevačica, Ejmi Vajnhaus, kupiće kuću u Londonu, čija je vrednost procenjena na 2,5 miliona funti. Kuća se nalazi...

Close